Peter Heerschop: 'Als je iets moois wil maken, moet je kunstzinnig overschrijdend zijn'
- Nieuws
- Peter Heerschop: 'Als je iets moois wil maken, moet je kunstzinnig overschrijdend zijn'
Peter Heerschop maakt sinds de jaren 80 deel uit van de theatergroep Niet Uit Het Raam (NUHR). Hij schreef het boek Lieve Marianne, de titel die hij onder andere ook gebruikte voor zijn vele radiocolumns. Vorig jaar verscheen het boek Infarct, geschreven met NUHR collega en tevens boezemvriend Viggo Waas. De twee werken momenteel aan een voorstelling over het herstel na een hersenbloeding, vertelt Heerschop in Kunststof op De Parade.
Kunststof - Peter Heerschop, cabaretier en Lotte Velvet, cabaretier/singer-songwriter - Kunststof
'Waas was een patserig voetballertje dat cabaret wilde maken'
Peter Heerschop staat vaak 'aan', vertelt de cabaretier, acteur, theatermaker, columnist én leraar pedagogiek. "Voor mij is een dag pas gelukt, als er iets geschreven is waarvan ik denk: dat is wel iets. Werk is absoluut een verslaving."
Momenteel is hij met Viggo Waas bezig met het opschrijven van jeugdherinneringen voor een nieuwe voorstelling die ze volgend jaar gaan spelen. Heerschop en Waas zaten vroeger tegelijk op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). "Ik zat in de cabaretgroep en Viggo kwam meedoen. Hij speelde bij Ajax en was een patserig voetballertje dat cabaret wilde gaan maken. Ik was een matige voetballer die dat ook wilde." Inmiddels staan ze dertig jaar samen op het podium en ontstond een liefdevolle vriendschap.
'Kliniek voor leeftijdsacceptatie'
In 2021 werd Waas getroffen door een herseninfarct. "Als iemand er niet is, weet je pas wat je mist", vertelt Heerschop. Het cliché dat Huub van der Lubbe in Als ze er niet is zingt, is waar. "Opeens valt iemand weg die een groot deel van jezelf blijkt te zijn. Dan voel je duidelijk welk deel diegene van jou is. Dát is een onvoorwaardelijke vriendschap", vervolgt Heerschop.
Waas moest alles opnieuw leren. "Het revalidatieproces was voor hem een reïncarnatie tijdens het leven", vertelt Heerschop. "Hij moest eigenlijk zijn hele jeugd herbeleven, waarop we dachten: dat is eigenlijk wel een goed thema. Jeugd. Hoe kijken we met de ogen van de twintigjarige, die ook nog in ons zit, naar de wereld?"
De voorstelling speelt zich af in een 'kliniek voor leeftijdsacceptatie'. "Wij zijn opgepakt, want wij kunnen als oude witte mannen niet meer goed functioneren in deze snel veranderende wereld met ontzettend veel leuke nieuwe generaties. We moeten ons leren aanpassen, accepteren waar we staan en wat onze rol is. En daarvoor moeten we wel weten waar we vandaan komen."
'Kunstzinnig grensoverschrijdend'
Waas en Heerschop schuwen al die jaren niet om 'naar' tegen elkaar te zijn. "Feedback geven aan elkaar", verduidelijkt Heerschop. "Als je echt iets moois wil maken, moet je op een kunstzinnige manier overschrijdend zijn. Anders maak je iets wat je al gemaakt hebt. Je moet iemand onder druk zetten, en die ander moet voelen dat er iets van hem gevraagd wordt wat hij nog nét niet kan." Kan dat ook met de Waas van ná het herseninfarct? "Neem van mij maar aan: hij is weer op dat niveau", vertelt Heerschop.
BOYBAND, de literaire boyband
Speciaal voor Kunststof op De Parade, brengt BOYBAND, de literaire boyband iedere avond een ode aan de Kunststof-gast. BOYBAND is een samenwerking van schrijvers, dichters, muzikanten en tekenaars: Wout Waanders, Jelko Arts, Laurens van de Linde, Martin Rombouts en Koen Frijns, die in een aaneenschakeling van voordracht, muziek en theater naar een nieuwe vorm van literatuur zoeken.
Ode aan Peter Heerschop door BOYBAND, de literaire boyband
Video niet beschikbaar