Cultuur & Media
BNNVARA

Van mislukt medicijn tot populaire partydrug: XTC laat mensen knarsetanden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van mislukt medicijn tot populaire partydrug: XTC laat mensen knarsetanden

Het is mislukt als bloedverdunner, maar geslaagd als partydrug: XTC. Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd vertellen in De Nieuws BV over de reis van de populairste partydrug in ons land en schreven het boek 'XTC, Een biografie'.

Video niet beschikbaar

In 1912 bestond het al: MDMA, oftewel XTC. Toen nog als bestanddeel van bloedverdunners, maar het mislukte. Ondertussen waren er al nieuwe ontwikkelingen gaande en belandde MDMA op de plank. "Ze dachten waarschijnlijk dat het nooit meer gevonden zou worden", zegt Pottjewijd.

Therapie met XTC

In de jaren '60 en '70 werd er veel onderzoek gedaan naar therapievormen met LSD, maar dat werd verboden legt Zandstra uit. "Toen kreeg je dat ondergrondse therapeuten allemaal nieuwe middelen gingen proberen en toen kwamen ze dit recept tegen. Dit bleek heel goed te werken bij de behandeling van trauma's en PTSS."

Door het gebruik van XTC ontspan je en kun je makkelijker praten over onderwerpen waar je normaal gesproken niet snel over praat. Pottjewijd: "Voor therapie is dat heel handig, want dan kun je tot het trauma komen. Op festivals kan het ook heel fijn zijn dat je vriendschappen verdiept en goede gesprekken met elkaar hebt. Daarnaast word je er knuffelig en euforisch van, maar dan moet je op dinsdag de rekening betalen voor het serotoninetekort dat je hebt opgedaan."

Quote

Wietse Pottjewijd

In de jaren '70 waren therapeuten heel erg bang dat het een partydrug zou worden, daarom is het verboden.

Serotonine zorgt bijvoorbeeld voor het blije gevoel en voor de temperatuurshuishouding in je lichaam. Na het gebruik van XTC ervaar je een dip, je voelt je somber en uitgeput. Je hersenen en lichaam hebben even tijd nodig om de reserves van deze stofjes weer aan te vullen, daarom wordt geadviseerd na het gebruik van XTC twee tot drie maanden niet te gebruiken.

"In de jaren '70 waren therapeuten heel erg bang dat het een partydrug zou worden, daarom is het verboden. Daardoor heeft er ook heel lang geen onderzoek naar therapeutisch gebruik kunnen plaatsvinden. In Amerika is een organisatie daar heel druk mee bezig geweest en nu zit het onderzoek naar therapeutisch gebruik in onderzoeksfase 3, dat betekent dat in 2021/2022 wellicht het middel weer gebruikt gaat worden als therapeutisch middel", vertelt Pottjewijd.

Quote

Wietse Pottjewijd

XTC kwam op in een tijd waarin heroïne een groot probleem was.

Een duister randje

Knarsetandend, zo omschrijft Zandstra XTC. Niet alleen knarsetandend omdat de gebruikers dat doen als ze het pilletje nemen, maar er zit ook een duister randje aan XTC. "Criminele bendes produceren de drugs en daar zie je de schadelijke effecten van."

Veel drugs wordt in Nederland geproduceerd, maar waarom juist in ons land. Pottjewijd heeft daar een verklaring voor: "XTC kwam op in een tijd waarin heroïne een groot probleem was. Daar was veel meer aandacht voor en daarom is de opkomst van XTC een beetje buiten beschouwing gebleven."

Van mislukt medicijn tot succesvol genotsmiddel: een biografie over XTC

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie