Geschiedenis van menstruatie moet zichtbaar worden in deze tentoonstelling
- Nieuws
- Geschiedenis van menstruatie moet zichtbaar worden in deze tentoonstelling
Maandelijks worden er ongeveer twee miljard mensen ter wereld ongesteld. Ondanks dit gigantische aantal, blijft de menstruatie in de geschiedenis onderbelicht. Inge Schriemer, conservator van het Openluchtmuseum, wil daar verandering in brengen. "Het is een rijkdom aan verhalen die enorm gevarieerd zijn maar ook waar heel veel thema's steeds terugkomen", zegt Schriemer in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Schriemer verzamelt allerlei producten en bijbehorende verhalen die de menstruatiegeschiedenis vastlegt. Wat ze verzamelt, wil zij samenbrengen in een tentoonstelling in het Openluchtmuseum. "Ik was aan het werk bij een tentoonstelling over ontmoetingen in het dagelijks leven en daar moesten allerlei soorten ontmoetingen een plek krijgen. Ook ongemakkelijke ontmoetingen."
Maandverband achter de toonbank
Een van die ongemakkelijke ontmoetingen was het kopen van maandverband vroeger, vertelt Schriemer: "Dat bleek iets heel ongemakkelijks waarbij alles achter de toonbank bij de drogist vandaan moest komen en werd meteen ingepakt, of het was al ingepakt in anoniem bruin papier. Zo kon niemand zien wat je bij je had. Maar, andere producten werden in papier gepakt met het logo van de winkel erop, of niet ingepakt, dus iedereen wist wel waar je mee rondliep als je dat kocht. (...) Dit gaat wel even terug in de tijd, dit speelt in de jaren '60 en in de jaren '70 ook nog."
Troost, vriendschap en tampons
Tijdens het onderzoek voor deze tentoonstelling over ontmoetingen, kwam Schriemer erachter dat er weinig informatie was over het alledaagse leven en menstruatie. Daar wil zij nu verandering in brengen. Schriemer heeft gesprekken gevoerd met mensen van allerlei leeftijden die ongesteld worden en werden: "Het is een rijkdom aan verhalen die enorm gevarieerd zijn maar ook waar heel veel thema's steeds terugkomen. Taboe, schaamte, ongemak, pijn, onbegrip. Maar ook hele mooie thema's zoals troost en vriendschap."
Troost en vriendschap wordt bijvoorbeeld bij mensen gevonden die steun vonden bij huisgenoten tijdens hun studententijd. Dat zij met elkaar verhalen over menstruatiepijn of neerslachtigheid konden delen. "Het samen ervaren en er wel over durven praten, dat is iets wat niet zoveel gebeurt", zegt Schriemer.
Wasbaar maandverband en andere producten
Als het gaat om menstruatieproducten valt er veel te kiezen. Tampons, maandverband, cups, menstruatieondergoed: vroeger was dat wel anders. Toen was er bijvoorbeeld wasbaar maandverband dat aan een gordel rond het middel werd bevestigd. "Dat was nog best een gehannes", vertelt Schriemer. Een paar keer per dag moest dat worden verwisseld, wat niet op de wc maar op de slaapkamer werd gedaan.
Schriemer heeft nu 150 voorwerpen en de daarbij behorende verhalen verzameld van ervaringsdeskundigen. "Hoe ging dat dan? Wie deed de voorlichting? Hoe was het om jouw wasbare maandverband te wassen? Wie kocht de producten en hoe ging dat?", op al deze vragen heeft Schriemer een antwoord gekregen.
Waar Schriemer nog naar zoekt zijn een aantal producten: een verpakking OB-tampons van voor 2000 en Nefa-maandverband (een product dat tussen de jaren '30 en '60 werd gebruikt). De verdere voorwerpen en de verhalen zijn er, nu moet er alleen nog een datum komen en de menstruatietentoonstelling van Schriemer wordt werkelijkheid.