Menstruatieverlof? 'Niet nodig, zolang we gewoon normaal gaan doen!'
- Nieuws
- Menstruatieverlof? 'Niet nodig, zolang we gewoon normaal gaan doen!'
In Spanje werd vorige week menstruatieverlof ingesteld. Vrouwen die erg last hebben van hun ongesteldheid zijn, krijgen het recht om niet naar hun werk te hoeven. FNV-Vakbondsbestuurder Hacer Karadeniz staat niet per se te springen: "Het is niet de oplossing", zegt zij in Dit is de Dag.
Moeten we menstruatieverlof invoeren?
Video niet beschikbaar
Volgens Karadeniz ligt er nog altijd een groot taboe op ongesteldheid. "Ik denk dat alle vrouwen wel weten hoe het is als je ongesteld bent en naar de wc moet. Stiekem je maandverbod en tampon in je tas, er zit heel veel schaamte omheen." Vrouwen zouden pas van menstruatieverlof gebruik maken als het taboe er vanaf is, denkt zij.
Als voorbeeld noemt ze Japan, waar menstruatieverlof bestaat, maar minder dan 1 procent van de vrouwen hier gebruik van maakt. "Voor wie doet je het dan?", vraagt Karadeniz zich af.
Ajax of Feyenoord
Ook gynaecoloog Bertho Nieboer (UMC) ziet niet zoveel in menstruatieverlof. Hij legde de vraag aan zijn Twittervolgers voor en kreeg veel reacties van vrouwen die bang zijn voor stigmatisering. "Als je als werkgever twijfelt tussen een man en een vrouw, ze zijn beide geschikt, dan denk je misschien dat die man wat makkelijker is, want die hoef je geen menstruatieverlof te geven", schetst hij.
Op zich onterecht, denkt Nieboer - "gemiddeld hebben mannen na een thuiswedstrijd van Ajax of Feyenoord op maandag misschien ook een minder productieve dag…" – maar hij snapt wel de angst. Karadeniz herkent dat. Ze ziet meer in wat algemener verlof als mensen merken dat ze minder productief zijn. "We zijn menen, geen robots. We kunnen niet elke dag even productief zijn. We hebben aangeleerd dat je altijd productief moet zijn en dat je eigenwaarde daarvan afhangt", zegt ze.
14 procent
Nieboer deed overigens in 2019 onderzoek naar menstruatieklachten onder 32.000 vrouwen. "Daarvan gaf 14 procent aan wel eens afwezig geweest te zijn in de laatste drie maanden door cyclusklachten. Vrouwen hebben dan met name last van buikpijn, veel bloedverlies, migraine, rugpijn, dat zijn eigenlijk de meest voorkomende klachten die ze dan aangeven."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.