Gezondheid
KRO-NCRV

Hoe werkt de ontvruchtingspil (ook bekend als de abortuspil) eigenlijk?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe werkt de ontvruchtingspil (ook bekend als de abortuspil) eigenlijk?

In de jaren 70 was hij er eindelijk: een stof waarmee veilig een bevruchting ongedaan kon worden gemaakt. Aanvankelijk sprak men van een contragestivum, een middel tegen zwangerschap, of een middel om de menstruatie op te wekken. Bij Spraakmakers vertelt wetenschapshistoricus Trudy Dehue dat hij later pas 'de abortuspil' is gaan heten. Ze licht toe wat die stof precies is, waarom er een beweging bestaat om hem beter beschikbaar te maken en waarom de term abortuspil verleden tijd zou moeten zijn.

Video niet beschikbaar

Het middel wordt door sommigen gezien als wondermiddel. Er zijn namelijk een hele hoop voordelen, allereerst om het zwangerschapsproces te stoppen. Dan gaat het om twee stoffen, mifepriston en misoprostol. Maar als je alleen mifepriston wekelijks in een kleine dosis inneemt, kan dat tevens als voorbehoedsmiddel dienen, of 'nabehoedsmiddel' na een eventuele bevruchting. "Maar dan niet met de hormonen van de reguliere anticonceptie of morning-after pil", zegt Dehue erbij.

Bijwerkingen

En daar zit het 'm dan ook in. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen "niet of nauwelijks" bijwerkingen ervaren van de ontvruchtingspil. Bovendien hoeft een vrouw de pil slechts één keer per week in te nemen. "Een lichte menstruatie één keer per maand en geen pijn in de borsten", licht Dehue toe. Daarom loopt er nu een grote studie van Women on Waves om dit nog eens te testen.

Naamsverandering

De term 'abortus' is een afkorting van 'abortus provocatus criminalis' e' is nog steeds beladen met misdaad. Abortus staat nog in de Nederlandse strafwet en je hoort het ook in het veel gebruikte “abortus plegen', aldus Dehue. Ze wijst erop dat medische behandelingen normaliter niet worden 'gepleegd' en dat de naam abortuspil veel te zwaar is voor alle mogelijke gebruik ervan meteen na een eventuele bevruchting, of in de vroegste volgende stadia.

Zwangerschap

Overigens is het volgens Dehue een "eeuwenoude gewoonte" van vrouwen om hun "menstruatie op te wekken", zonder daar zware benamingen aan vast te plakken. Daarnaast bestaat er onenigheid over wanneer er daadwerkelijk gesproken kan worden van een zwangerschap en dus van het beëindigen daarvan. "Is dat wanneer de zaadcel in de eicel heeft bereikt? Of wanneer die onderweg is naar de baarmoeder, dan wel daar is ingesteld?" vraagt Dehue. Vandaar dat we een andere term nodig hebben, zoals die ook rondgingen in de jaren 1970. Zij zelf bedacht de allroundpil voor gebruik rond de ovulatie, of de ontvruchtingspil bij gebruik na een bevruchting.

Grondwet

Artikel 11 van de Grondwet stelt dat ieder mens het recht heeft om zelf te beslissen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Maar zwangere vrouwen zijn daarvan uitgezonderd. Dat komt eveneens mede door taalkwesties. "Bij het vroegste embryo beginnen mensen al van een kindje te spreken", zegt ze. Daarmee splitsen we elke zwangere vrouw meteen in twee personen op: zij en haar ongeboren kind. En de rechten van kinderen moeten altijd door anderen mee worden bewaakt dan alleen de moeder, zodat artikel 11 niet meer voor haar geldt. Of het nou haar term 'ontvruchtingspil' of 'allroundpil' wordt, maakt haar niet uit. Iemand kwam nog met 'vrijpil', die leuk is "vanwege zijn dubbele betekenis."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie