Cultuur & Media
KRO-NCRV

Verbinding in de moderne stad door nostalgie: de planoloog maakt het mogelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbinding in de moderne stad door nostalgie: de planoloog maakt het mogelijk

Nostalgie, een gevoel van heimwee naar een geromantiseerd vroeger. Sommigen hebben het bij Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, anderen weer bij het zien van een Tamagotchi. Maar hoe zit het met nostalgie in stedenbouw? Geograaf Pascal Stout vertelt over stadsnostalgie bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

'Genius loci'

Stout bevindt zich in Tilburg op het nieuwe stationsplein, met uitzicht op het Clarissenhof dat in Romaanse stijl gebouwd is. "Tilburg was in de jaren zestig een katholieke hotspot en een industriële stad. Dat is beide verloren gegaan en daar zijn veel mensen wat weemoedig over geweest." Daarom zitten elementen uit deze twee kenmerken weer verwerkt in de architectuur. Dat wordt 'genius loci' genoemd, oftewel de ziel van de plek.

Planoloog

Voor dit gebouw-ensemble is dat zeer contemplatief, aldus de geograaf. "Het is heel rustgevend. Het geeft het idee dat je bij een klooster bent en dat je een moment voor jezelf kan nemen." Stout is planoloog en probeert mensen met elkaar te verbinden via plekken, met behulp van architectuur, pleinvorming, groen en vormgeving. Ook wil Stout een plek van herkenning creëren.

Omtoveren

Dit is van belang voor mensen die ouder worden. "Wanneer je dementie krijgt, zoek je een plek van herkenning, maar een omgeving kan ook verbinden." Mensen kunnen met elkaar verbonden worden door een gebouw of traditie. "Dat noemt je 'common ground' zoeken binnen de planologie." Oftewel gemeenschappelijke grond vinden. "Dan kan je de verschillende deelbelangen ontstijgen door een gezamenlijke noemer te vinden waar iedereen achterstaat."

Max Weber, wetenschapper, zei jaren geleden dat de wereld aan het 'onttoveren' is door de bureaucratie en modernisering. "Door plekken toch weer wat cachet te geven, kun je de magie weer terugkrijgen in de stad", zegt Stout.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie