Ouders met gehoorschade geven het probleem door aan hun iPad-kinderen
- Nieuws
- Ouders met gehoorschade geven het probleem door aan hun iPad-kinderen
[BNNVARA] Constante omgevingsgeluiden vormen een zware mentale belasting en volgens de Engelse krant The Guardian sterven hierdoor jaarlijks duizenden mensen. Maar hoe reageert je lichaam op de constante aanwezigheid van omgevingsgeluid? En kunnen ouders die zelf gehoorschade hebben opgelopen door te harde geluiden nog goed beoordelen hoe hard de iPad van hun kind staat? Riza Tisserand stelde deze vragen aan KNO-arts Jan van der Borden in de vroege ochtend in Riza.
Gehoorschade door omgevingsgeluid
Wanneer je gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan geluid van rond de 80 decibel, dan is dat slecht voor je oren. Nog hardere geluiden leveren ook bij kortere periodes al schade op. De invloed van omgevingsgeluid is moeilijk te meten, want een vergelijking met de periode waarin we leefden zónder al deze geluiden is moeilijk te maken. Wel is het zo dat er in onze tijd overal (te harde) geluiden zijn. Ons lichaam moet van tijd tot tijd rust kunnen nemen, ook van de omgevingsgeluiden.
Veel vliegen is slecht voor je oren
De beste manier om schade te is preventie. "Als je zorgt dat je oren nooit aan te hard geluid worden blootgesteld, dan zal dat geen schade opleveren. Je kan gewoon een gesprek hebben. Als je in een vliegtuig zit (70-80 decibel), dan is dat ook nog niet schadelijk. Maar als je altijd zou vliegen, dan zou je altijd tegen die belastinggrens aan zitten en zou dat al schadelijk zijn. Dat zijn nog gewone dingen. Maar met oortjes kan het geluid zo maar harder dan 80 decibel zijn en dat betekent echt schade."
Gehoor van kinderen slechter dan tien jaar geleden
Uit wetenschappelijk onderzoek, waarbij kinderen gedurende langere tijd zijn gevolgd, is gebleken dat het gehoor van die kinderen een stuk slechter is dan tien jaar daarvoor. "Misschien was dat tweehonderd jaar geleden ook wel zo, maar dat kunnen we natuurlijk niet vergelijken. Maar de gedachte is dat de continue belasting van met name te hard geluid, daar de oorzaak van is."
Ouders hebben zelf misschien ook al wat gehoorvermindering. Die zullen daardoor minder denken: Hé staat dat niet te hard?
Ouders met gehoorschade geven het probleem door
Pas dus op wanneer je je kind een iPad met oortjes geeft. Ouders hebben vaak niet goed in de gaten hoe hard het apparaat staat en kinderen zelf zijn zich niet bewust van de schade die ze kunnen oplopen. "De ouders van die kinderen hebben zelf misschien ook al wat gehoorvermindering, dus die zullen daardoor ook minder denken: Hé staat dat niet te hard?" En daarmee stapelen we probleem op probleem, aldus Van Borden.