Voorzitter Rijxman neemt afscheid van NPO: 'Je bent verantwoordelijk voor 17 miljoen kijkers en luisteraars'
- Nieuws
- Voorzitter Rijxman neemt afscheid van NPO: 'Je bent verantwoordelijk voor 17 miljoen kijkers en luisteraars'
Shula Rijxman is aan haar laatste tijd bezig als voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep. Na bijna 10 jaar bij de NPO, waarvan vijf als hoogste baas, is het nu tijd om plaats te maken. 'Je bent voor de buitenwereld een soort Louis van Gaal, je bent verantwoordelijk voor die 17 miljoen mensen', zegt ze in Humberto.
Shula Rijxman neemt na 10 jaar afscheid van de NPO
Video niet beschikbaar
Rijxman spreekt bij haar aanstaande vertrek vooral liefdevol over haar directe collega’s. "Ik vind echt dat ik echt de allerleukste en allerbeste mensen om mij heen heb weten te verzamelen. Ik heb mij altijd gesteund gevoeld door mijn mensen, mijn 'knokploegje'."
Doelen bereikt?
Die mensen hebben haar door moeilijke dossiers gesleept, zoals bijvoorbeeld de invoering van de Wet Normering Topinkomens. Daardoor mochten presentatoren niet meer dan de Balkenende-norm verdienen. "Daarmee nam ik een beslissing die niet onomstreden was binnen onze organisatie. Maar het was noodzakelijk, omdat de politiek dat van ons verlangde."
Is Eva Jinek dan ook door die maatregel vertrokken? "Dat mag ik niet zeggen", zegt Rijxman. "Misschien had ze het wel heel veel leuker aan de andere kant. Ik vond het wel jammer van Eva. Dat heb ik haar ook persoonlijk laten weten, want we hadden goed contact met elkaar."
Diversiteit
Een ander belangrijk speerpunt van het voorzitterschap van Rijxman, was diversiteit. "Dat heb ik opgepakt in 2012. Ik wist absoluut niet waar ik aan begon. Ik riep dat er meer vrouwen op tv moesten. Twee minuten later werden mijn borsten gefilmd door GeenStijl, en zat ik ’s avonds thuis te trillen op mijn stoel. Ik dacht: wat heb ik gedaan?!"
"Nu zijn we jaren verder, en ik ben trots dat we gegroeid zijn qua diversiteit", aldus Rijxman. "Het is nog niet goed genoeg, maar ik voorspel dat het verder gaat. Het is nu onderdeel van mezelf. Sowieso zijn onderwerpen als radicalisme, intolerantie, diversiteit dingen die bij Shula horen. Alleen: het is geen Shula-bedrijf, het is een bedrijf voor Nederland."
Louis van Gaal
En daar zit dan ook de meeste discussie. "Je bent voor de buitenwereld een soort Louis van Gaal, je bent verantwoordelijk voor die 17 miljoen mensen. Dus er altijd wel een programma wat wel of niet bij hen past. Zoals Frans Klein ooit zei: ik ben makelaar in teleurstellingen."
Dat heeft gevolgen, ook online. En dus heeft Rijxman maatregelen genomen. "Ik open mijn Twitter-tijdlijn niet meer. Dat doen anderen voor mij. Daar ben ik heel blij mee. Oké, ik ga biechten, ik kijk af en toe."
Zwart en Ongehoord
Om iedereen in de samenleving te bedienen, werden Omroep Zwart en Ongehoord Nederland toegelaten tot het bestel. "Er is misschien een klein nieuwtje. Er is veel discussie geweest over de vraag of Ongehoord een tv-programma zou krijgen. Ik heb zojuist gehoord dat er daarvoor een voorstel ligt bij de Raad voor Bestuur."
"Ongehoord moet zich nog wel bewijzen", zegt Rijxman resoluut. "We zijn duidelijk geweest: je hebt je te houden aan de journalistieke codes. Doe je dat niet, dan heb je een probleem. Het is niet meer aan mij, want ik zit hier nog twee maanden. Maar mijn collega’s kennende, zullen we daar heel zuiver in zijn. Journalistieke codes worden nageleefd."
Humberto
Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.