Cultuur & Media
NOS

Nick Hannes fotografeerde zes nieuwe hoofdsteden: 'Dystopisch, oersaai en zielloos'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nick Hannes fotografeerde zes nieuwe hoofdsteden: 'Dystopisch, oersaai en zielloos'

Fotograaf Nick Hannes uit België reisde twee jaar lang de wereld rond, op zoek naar hoofdsteden die uit het niets verrijzen. In NOS Met het Oog op Morgen vertelde hij over die ontdekkingsreis en het fotoboek dat daaruit voortvloeide.

Video niet beschikbaar

"Ik heb ooit een boek gemaakt over Dubai en ik merkte dat de stadsontwikkeling daar als model wordt gebruikt in nieuwe steden", aldus Hannes. "Zo heb ik zes hoofdsteden uitgezocht: van een ouder voorbeeld in Brazilië, tot de meest recente hoofdstad in Indonesië, die eigenlijk nog gebouwd moet worden."

"Ik maak voornamelijk stedelijke landschappen waarin je de pracht en praal van die stad ziet. De megalomane infrastructuur, paleisachtige gebouwen, brede boulevards en grote pleinen waar menselijke figuren bijna letterlijk verloren lopen."

'Dystopisch aanzicht'

"De nieuwe hoofdstad van Egypte is zeer indrukwekkend. Vijftig kilometer ten oosten van Caïro, midden in de woestijn, is men in 2016 begonnen met bouwen. Dat moet op termijn, binnen twintig à dertig jaar een stad van zes miljoen inwoners worden", zegt Hannes. "Althans, dat is wat men betracht."

"Het is een administratieve hoofdstad, dat wil zeggen dat alle administraties, ambassades en het presidentieel paleis naar de nieuwe hoofdstad worden verhuisd. Het is een zeer dystopisch aanzicht."

'Woestijn met clusters hoogbouw'

"Het is ook een militair project. 51 procent van het bedrijf dat de stad bouwt is in handen van de militairen. Je voelt die militarisering overal in de architectuur. De overige 49 procent van het ministerie van Huisvesting", weet Hannes.

"Er is momenteel nog niet veel volk. Voornamelijk ambtenaren en een duizendtal gezinnen sinds dit jaar. Er is enorm veel infrastructuur al gebouwd, maar de stad is nog grotendeels onbewoond. Eigenlijk kun je het je best voorstellen als een woestijn met hier en daar clusters van hoogbouw of residentiële compounds."

'Aangenaam, maar oersaai'

"De meest positieve ervaring had ik in Sejong in Zuid-Korea, een nieuwe administratieve hoofdstad op 125 kilometer ten zuiden van Seoul. Daar had ik het gevoel dat er meer gekeken werd naar duurzaamheid, leefbaarheid en sociale inclusiviteit", vertelt Hannes.

"Heel veel nieuwe hoofdsteden zijn elitaire projecten waar enkel mensen met geld kunnen wonen en de minder kapitaalkrachtigen worden naar de periferie gedreven. In Sejong vond ik het best aangenaam, maar het blijft een oersaaie stad. Omdat die nog maar tien jaar oud is, is er geen historische gelaagdheid. Het is een generische stad zonder geschiedenis. Daarom ontbreekt de ziel van zo'n stad. "

NOS Met het Oog op Morgen 17 maart 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie