De wonderlijke en grotendeels verborgen wereld van de schimmel
- Nieuws
- De wonderlijke en grotendeels verborgen wereld van de schimmel
De meeste mensen hebben niet per se een fijne associatie met schimmels, maar dat geldt niet voor microfotograaf Wim van Egmond. Hij is juist dol op de micro-organismen en doet niets liever dan ze van dichtbij bestuderen. Daarom werkte hij mee aan de natuurfilm Fungi: Web of Life - die vanaf vandaag op groot scherm te zien is in het Museon-Omniversum in Den Haag. Hij vertelt erover in De Nieuws BV.
Microfotograaf Wim van Egmond over schimmelfilm 'Fungi: Web of Life'
Video niet beschikbaar
Belangrijke functie
Schimmels hebben een belangrijke functie in de natuur en dat is het afbreken van wat dan ook; levende cellen, dode cellen en bijvoorbeeld houtmateriaal. Die kunnen ze overigens als een van de weinige afbreken. "Als de schimmels er niet waren, zou je enorme laag met bladeren en lijken hebben", vertelt van Egmond.
"Een schimmel is eigenlijk een heel dun buisje", legt van Egmond uit. "Die zijn een tiende van een millimeter in doorsnee, en daar stromen dan de levenssappen van de schimmel door." De schimmel heeft een essentiële rol in de bodem. "De schimmels leven samen met bomen, planten en andere organismen en vormen eigenlijk een soort van netwerk waarbij alle bomen met elkaar in verbinding staan, tussen die wortels." Naar schatting kennen we maar 5% van deze wonderlijke en grotendeels verborgen wereld onder de grond.
Timelapse
Dankzij Van Egmond is deze wereld echter een stukje minder verborgen. Met microscoop en camera maakt hij foto’s 'alsof hij onder de bodem leeft'. Zo legde hij het groeiproces van een plantje vast, door van heel dicht bij te filmen in timelapse: "De camera maakt een opname per kwartier en als je dat dan snel afspeelt kan je iets wat normaal groeit in een paar weken of in een paar maanden heel snel afspelen." Op deze manier kan je zien hoe vol met leven de bodem zit. "Je ziet de wortels groeien, je ziet de schimmel daaromheen groeien en daartussen zie je allemaal kleine beestjes krioelen.”
De microfotograaf maakte ook een timelapse van een beschimmelde boterham. "Ik vind het leuk dat iets wat er op macroscopisch, op ons formaat, vies uit ziet, maar op het moment dat je dichterbij gaat, het eigenlijk steeds bijzonderder en mooier wordt. Alsof je door een oerwoud van schimmels vliegt", besluit hij.