Cultuur & Media
VPRO

Het Nederlandse lied: het beste van het beste bij elkaar gebracht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Nederlandse lied: het beste van het beste bij elkaar gebracht

Boudewijn de Groot, Henny Vrienten en Kris Wauters. Het zijn enkele voorbeelden uit de eregalerij die journalist Peter van Dyck samenstelde met zijn boek: Watskeburt, Lage Landen? Een eigenzinnige canon van het Nederlandstalige lied. In het boek verdiept hij zich in het leven en de songteksten van bekende en minder bekende Nederlandse en Vlaamse artiesten. Hij vertelt erover in Nooit Meer Slapen.

Verhaal van de Dag: Watskeburt, Lage Landen?

"Zo’n boek als dit was er volgens mij nog niet. Het is een overzicht van de Nederlands- en Vlaamstalige muziek vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu. Alle genres komen erin voor: van het levenslied tot de hiphop van nu," vertelt Peter van Dyck.

Maar hoe maak je een selectie uit alle muziek die er is? "Ik ben begonnen bij de liedjes en artiesten die er echt toe doen. En vanuit daar vertel ik het verhaal van de afgelopen decennia. Er is namelijk heel veel gebeurd. Ik wil graag laten zien dat er een zeer grote diversiteit is in het Nederlandstalige lied.

Quote

Veel artiesten spelen op hun eigen manier met taal.

In het boek staan onder ander artiesten als Raymond van het Groenewoud, oude klassiekers van Doe Maar. "En een van mijn favoriete is van Henny Vrienten: 'Lieske'. Dat liedje gaat over zijn moeder." Maar in het boek staan ook minder bekenden. Artiesten waar mensen nog niet van hebben gehoord.

Orenmens

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar niet alle Nederlandstalige en Vlaamse muziek vindt Van Dyck goed: "Ik ben vaak teleurgesteld als mensen literatuur met muziek willen combineren. Goede dichters zijn goede dichters, maar daardoor niet meteen goede tekstleveranciers voor liedjes."

Eén van de poëten die er wel toe doen? "De Kift." Deze cultgroep is bij het grote publiek net erg bekend. Maar toch is het een van zijn favoriete groepen. "Omdat zij grote literatuur meenemen in hun popsongs. Zij zoeken in de literatuur en kneden die vervolgens net zo lang tot het goed klinkt als een lied."

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie