Cultuur & Media
KRO-NCRV

Ophef Hogeschool Utrecht: 'Holocaust-educatie mag nooit ter discussie staan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef Hogeschool Utrecht: 'Holocaust-educatie mag nooit ter discussie staan'

De Hogeschool Utrecht kwam dit weekend onder vuur te liggen. Volgende week zou er een collegereeks beginnen over de Holocaust, maar die zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. In het Mediaforum van Spraakmakers noemt Hugo Logtenberg de communicatie van de hogeschool "een ongeluk in slow motion" en stellen hij en wethouder Marjolein Moorman dat Holocaust-educatie nooit ter discussie mag staan.

Video niet beschikbaar

Oorlog in Gaza

Op 7 februari zou een reeks colleges starten over de Holocaust op de Hogeschool Utrecht. De HU, waar ook de opleidingen Journalistiek en Communicatie onder vallen, besloot de reeks uit te stellen, maar de reden die de hogeschool gaf veranderde. In een eerste verklaring aan De Telegraaf zei de hogeschool dat 'er meer tijd nodig was voor een gebalanceerde en diverse dialoog'. Later werd de veiligheid als reden voor het uitstellen gegeven.

Logtenberg: "Werkelijk alles gaat fout van begin tot het einde." Volgens de NRC-journalist had de onderwijsinstelling kunnen zien aankomen dat de oorlog in Gaza gebruikt zou worden om de collegereeks ter discussie te stellen, maar hij vindt dat onderwijs over de Holocaust prima te verdedigen is. "Maar dan moet je er wel voor gaan staan."

Naar verluid was de betrokkenheid van het CIDI (het Centrum Informatie en Documentatie Israël) bij de collegereeks een deel van de gevoeligheid. "Daarvan hadden ze kunnen communiceren: misschien hebben we dat verkeerd ingeschat."

Onervaren bestuur

Logtenberg zag juist een organisatie die zich steeds verder terugtrok. Dat heeft volgens de NRC-journalist ook te maken met de onervarenheid van het bestuur en de voorzitter van de Raad van Toezicht. "Dat zijn allemaal mensen die daar vijf maanden of korter zitten."

Sakina Elkayouhi is zelf docent op een opleiding journalistiek en zij heeft begrip voor de keuze van de HU om de collegereeks vanuit veiligheidsoverwegingen uit te stellen. Ook denkt ze dat het goed is dat de onderwijsinstelling nadenkt om de collegereeks in de huidige context te plaatsen met de gebeurtenissen in Gaza en de recente uitspraak van het Internationaal Gerechtshof.

'Géén parallel met situatie in Gaza'

Logtenberg denkt juist dat deze parallel niet getrokken moet worden en ook wethouder Onderwijs Marjolein Moorman vindt dat Holocaust-educatie niet ter discussie moet komen te staan. "Ik denk dat het juist nu ongelofelijk belangrijk is dat je leert hoe de Holocaust is ontstaan. Waar discriminatie, antisemitisme en haat toe kunnen leiden."

Haat en discriminatie bedreigen volgens haar niet alleen joodse mensen, maar iedereen. "Ik sprak met een islamitische schooldirecteur die zegt dat Holocaust-educatie superbelangrijk is om ook hem te beschermen tegen moslimdiscriminatie. Omdat we moeten begrijpen waar haat toe kan leiden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie