Ruim helft moslims ervaart discriminatie: 'Mensen voelen zich sneller gesteund om te discrimineren'
- Nieuws
- Ruim helft moslims ervaart discriminatie: 'Mensen voelen zich sneller gesteund om te discrimineren'
Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de moslims in Nederland discriminatie ervaart. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde van 38 procent. Volgens programmamaker Karim Amghar is haat jegens moslims al jarenlang aanwezig: "Maar tegenwoordig voelen mensen zich meer gesteund om nare opmerkingen te maken", zegt hij bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Moslims ervaren op allerlei vlakken discriminatie in de samenleving. Dit varieert van beledigingen op straat en online tot discriminatie bij het kopen van een huis of het zoeken van een baan.
'Moslims worden gezien als probleem'
Amghar, programmamaker en docent, merkt dit al zijn hele leven, maar ziet de laatste jaren een verandering. "In Nederland zijn we beziggeweest met het dehumaniseren van moslims", aldus Amghar over het onderzoek naar discriminatie. "Moslims worden gezien als een probleem; de groep wordt zo geduid. Dit zorgt ervoor dat mensen zich sneller gesteund voelen om te discrimineren. Dat doet ontzettend veel pijn en breekt je hart."
'Dehumanisering terugdraaien'
Ook de recente verkiezingswinst van de PVV speelt hierin mee, merkt Amghar op. Emine Uğur, columnist bij Trouw, noemt dit gevaarlijk: "Als politici het over kopvodden hebben, sijpelt dat door naar de samenleving. Mensen voelen zich dan vrijer om dit soort dingen ook te zeggen."
Hoe keren we dit tij? Hoe zorgen we ervoor dat het percentage moslims dat zich gediscrimineerd voelt, niet verder toeneemt? "De dehumanisering moet worden teruggedraaid", bepleit Uğur. "Zodra we mensen niet meer als individuen zien, maar als deel van een groep waarop we haat moeten richten, legitimeert dat deze haat. Het gaat erom het menselijke gezicht terug te brengen."
Amghar waarschuwt, zeker met de verkiezingsuitslag in het achterhoofd, dat we ons niet te veel terugtrekken in onze eigen bubbel. "Met de groei van polarisatie trekken we ons sneller terug in onze eigen groep", legt hij uit. "Dit is problematisch. Juist nu moeten we elkaar meer ontmoeten in de maatschappij. Mensen moeten niet meer in hun eigen bubbel kruipen."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.