Cultuur & Media
BNNVARA

Moet er eerherstel komen voor vervolgde 'heksen'?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet er eerherstel komen voor vervolgde 'heksen'?

Zwarte magie en het aanbidden van de duivel, maar ook gewoon een grote mond of een afwijkende mening: als vrouw werd je 400 jaar geleden in Roermond dan al snel tot heks bestempeld en vermoord. Als het aan de Roermondse D66-fractievoorzitter Michael Kalthoff ligt moet de stad daar nu excuses voor aanbieden, zegt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Het draait eigenlijk om een stukje erkenning", zegt Kalthoff. "Dat is heel belangrijk, want het is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Je ziet ook dat er internationaal aandacht is voor dit thema. Landen hebben al postuum eerherstel gegeven, maar ook steden zoals Keulen." Door aandacht te geven aan dit onderwerp hoopt de D66 fractievoorzitter uit Roermond dat er op andere plekken - landelijk en lokaal - een discussie oplaait.

Eerherstel voor heksenvervolging

Maar hoe doe je dat dan, eerherstel voor de 'heksen' die verbrand zijn? Kalthoff: "We hebben in Roermond een gedenksteen. Maar je kunt ook bijvoorbeeld de mensen die getroffen zijn herdenken met een straatnaam, of er aandacht aan besteden in educatie." Ook in de toekomst kan er aandacht worden besteed aan de heksenvervolging door bijvoorbeeld exposities te organiseren, zegt Kalthoff.

Naast erkenning gaat het Kalthoff ook om bewustwording: "In het verleden zijn er vreselijke dingen gebeurd. Het is een onderdeel van Roermond, van Nederland in bepaalde gemeenten. Het is belangrijk dat we er het gesprek over blijven voeren, en dat we er ook van leren. Want, je ziet in het verleden bij de heksenvervolging een mechanisme van 'de zondebok'. En die zondebok zie je ook terug in de moderne samenleving. Het is belangrijk dat we leren van het verleden, en dat we de fouten die toen zijn gemaakt, dat we die in de toekomst proberen te voorkomen."

Nationaal heksenpardon

Schrijver Susan Smit pleit ook al lang voor een nationaal heksenpardon. Daarbij pleit zij niet voor excuses maar voor eerherstel: "Het gaat mij meer om kwijtschelding van schuld, die historische gerechtigheid. Veel belangrijker dan een sorry van instituties die daar nu niet meer verantwoordelijk zijn."

Daarnaast is het volgens Smit van belang dat de heksenvervolging een rechtmatige plek in de vaderlandse geschiedenis krijgt. "Dat kun je nagaan dat het vaak nog niet wordt behandeld of wordt afgedaan als wat incidenten in de middeleeuwen. Dat zou veel meer aandacht mogen hebben omdat het onderdeel is van onze vaderlandse geschiedenis."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie