Zou Van den Vondel blij geweest zijn met Matthijs van Nieuwkerk?
- Nieuws
- Zou Van den Vondel blij geweest zijn met Matthijs van Nieuwkerk?
"Matthijs van Nieuwkerk of Roekeloze Stoutheid, het treurspel van Van den Vondel kan zo naar deze tijd vertaald worden", zegt hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis, Lotte Jensen bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het literair programma Brommer op Zee is binnenkort niet meer te zien op televisie. Het is het zoveelste literaire programma dat in de afgelopen jaren sneuvelde op tv, tot grote ergernis van Jensen.
"Ik vind het belangrijk dat literatuur in het publieke domein zichtbaar is en dat er programma's zijn waarin literaire werken besproken worden. Literatuur houdt ons vaak een spiegel voor. Ik steek er wat van op en ik denk dat anderen dat ook kunnen." Jensen stelt dat een tv-programma als Brommer op Zee ook een breder publiek kan interesseren voor vergeten schrijvers of juist nieuwe pareltjes helpt ontdekken. "Boeken zijn ons kennisdomein."
Een belangrijke wens van Jensen is dat er meer aandacht komt voor 'de Nederlandse Shakespeare', Joost van den Vondel. "Hij was controversieel, hij mengde zich in politieke en religieuze discussies en lag altijd onder vuur."
Een universele les
Jensen vindt dat Van den Vondels toneelspelen ons een universele les bieden. "Vaak begaat de hoofdpersoon een fatale fout en gaat ten onder. Dat is een les die vandaag de dag nog steeds tot ons spreekt."
Een van Jensens favoriete werken van Van den Vondel is Faëton of Roekeloze Stoutheid. "Het gaat over een jongen die van zijn vader alles mag wensen wat hij wil. Hij kiest iets wat hij niet had moeten doen, namelijk de zonnewagen bestijgen. Hij vliegt te hoog en dreigt de aarde te verschroeien. Uiteindelijk moet de oppergod Jupiter ingrijpen en die schiet hem neer met een bliksemschicht. De vraag is nu: wie heeft de schuld aan dit drama? De jongen die te hoog vloog? Of is het de vader die het heeft gefaciliteerd en die zijn wens had moeten beteugelen."
Het thema 'hoogmoed komt voor de val' leidde bij Jensen en haar studenten tot de vergelijking met de affaire Matthijs van Nieuwkerk. "Die ook als een soort zonnekoning de teugels in handen kreeg. En de vraag is zoals gezegd: wie dragen er allemaal schuld als zich een drama voltrekt?" Ze vergelijkt BNNVARA met de vader en stelt: "Matthijs van Nieuwkerk of Roekeloze Stoutheid, het kan zo naar deze tijd vertaald worden."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!