Steeds meer ouderen appen liever in plaats van bellen
- Nieuws
- Steeds meer ouderen appen liever in plaats van bellen
Naast veel jongeren zijn er nu ook steeds meer senioren die liever appen dan bellen. Dat bleek deze week uit onderzoek van Seniorweb. Is het erg dat de belfunctie steeds minder gebruikt wordt? En wat gaat er verloren met het verdwijnen van het traditionele belletje? In Dit is de Dag gingen mediawetenschapper aan de Universiteit Utrecht Linda Duits en Johan van Houten van Digiminderen met elkaar in gesprek.
Duits hing als puber uren aan de telefoon, maar tegenwoordig niet meer. Ze mist bellen totaal niet. "Een telefoontje is enorm invasief, de verwachting is dat je meteen alles laat vallen en tijd maakt voor de persoon die belt. Ik doe het eigenlijk alleen nog maar met journalisten, omdat dat moet."
Van Houten vindt het juist jammer dat er steeds minder gebeld wordt. "Appen is minder persoonlijk. Je kunt niet horen hoe het met de ander gaat. Die kan depressief in een hoekje zitten en tegelijk en een berichtje typen dat het goed gaat met een leuke smiley erbij."
Belangst
Johan van Houten leefde een jaar lang zonder internet en mobiele telefoon. Hij deed dat omdat hij naar eigen zeggen verslaafd was. "Toen ik stopte merkte ik dat ik veel meer kon focussen en meer kon genieten van het moment. Nu ik weer internet en telefoon gebruik probeer ik een duidelijke balans te houden en dat gaat best goed."
Vorig jaar bleek uit onderzoek van Motivaction dat veel jongeren geen zin hebben of het zelfs eng vinden om te bellen en daarom liever appen. Ze hebben belangst. Johan van Houten is bang dat er een generatie opgroeit die het bellen verleert, terwijl dat volgens hem niet nodig is. "Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt."
Luister hier het hele gesprek terug: