Cultuur & Media
KRO-NCRV

Culturele sector vraagt extra steun: 'Podium zonder kunstenaars werkt niet'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Culturele sector vraagt extra steun: 'Podium zonder kunstenaars werkt niet'

De culturele sector – van museum tot podiumkunstenaar – verenigt zich en roept het kabinet op om met extra steun te komen. Algemene steunmaatregelen die al ingesteld zijn door het kabinet, zijn niet voldoende.

Volgens Jan Zoet, directeur van het Zuiderstrandtheater, lijdt de sector tot 1 juni al een verlies van 969 miljoen euro. Dat gaat over podia, film, festivals, musea en meer. "Dat is zoveel dat het niet kan worden opgevangen." Podia kunnen de huur niet betalen, instellingen moeten dicht en zzp'ers en kleine gezelschappen gaan failliet. Zoet vreest dat als in september voorzichtig weer gestart gaat worden, er geen nieuw seizoen is. "Een podium zonder kunsten werkt niet."

Video niet beschikbaar

Zzp'er niet in aanmerking

Met het noodpakket van de overheid, kunnen zzp'ers een uitkering aanvragen en zwaar getroffen ondernemers kunnen een eenmalig bedrag van 4000 euro krijgen. De meeste zzp'ers in de kunst komen daarvoor niet in aanmerking, zegt cabaretier Patrick Nederkoorn. "Ze hebben losse contractjes, een bedrijf dat op het eigen adres staat waardoor ze niet in aanmerking komen en het inkomen is niet lineair." Veel artiesten moeten in een klein tijdsbestek hun gehele jaarinkomen verdienen – dat valt nu weg.

De 4000 euro die een aantal ondernemers kan aanvragen, is voor velen niet voldoende, vult Zoet aan. "Ik ken veel theatertechnici die een studio moeten huren. Dan is 4000 euro net aan voldoende voor de huur. Het zijn dure middelen."

'Geen rupsje nooit genoeg'

De roep om extra steun wil niet zeggen dat de culturele sector niet al blij is met de huidige steun. Zoet: "We willen niet rupsje nooit genoeg zijn." Daarom kijken ze niet alleen naar de overheid, maar zoeken ze ook zelf oplossingen. Bijvoorbeeld een ticketregeling waarbij bezoekers wordt gevraagd hun ticket te doneren of om te zetten in een voucher. Ook kijken ze naar andere media, zoals online, maar dat is moeilijk. "Het is niet in verhouding tot wat het kost."

Nederkoorn: "We vragen één overbruggingsfonds, dat hoeft niet eens extreem groot te zijn." In omliggende landen is al een dergelijke regeling. Voor zo'n regeling wil Nederkoorn een commissie om te zien waar het echt misgaat om daar te helpen.

'Afrondingsverschil'

Directeur van De Hermitage Amsterdam en de Nieuwe Kerk, Cathelijne Broers, hoopt dat het belang van cultuur in de samenleving erkend wordt. Volgens haar raakt het omvallen van de cultuur ook andere sectoren rondom culturele instellingen. "Beveiligers, schoonmakers, maar ook horeca en hotels hebben profijt van cultuur."

Broers wil dat cultuur gezien wordt als sector, net als landbouw en zorg. "We zijn geen franje, maar basisinfrastructuur. Wat nodig is, is geld. Op de miljarden die uitgetrokken zijn, is het een afrondingsverschil."

Stand.nl: Het kabinet moet nu alles op alles zetten om de culturele sector te redden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie