Twee Syrische talenten op weg naar de top
- Nieuws
- Twee Syrische talenten op weg naar de top
De Stichting UAF, die vluchtelingen in Nederland ondersteunt bij hun studie en loopbaan, reikt binnenkort voor de tiende keer de prestigieuze UAF-Award uit. Deze prijs eert uitzonderlijke studenten die niet alleen uitblinken in hun studie, maar ook bijdragen aan de samenleving. Onder de vier genomineerden dit jaar vallen Majd Shahoud, bouwkundestudent en inmiddels werkzaam bij een architectenbureau, en Braaha Horani, afgestudeerd in geneeskunde en nu arts. Hun verhalen laten zien welke uitdagingen en successen zij onderweg hebben ervaren, en welke lessen zij willen delen met andere vluchtelingen in Nederland.
Video niet beschikbaar
"Ik kwam hier op mijn 17e, alleen," vertelt Majd Shahoud over zijn vlucht uit Syrië. Hij moest in Nederland niet alleen een nieuwe taal leren, maar ook zijn weg vinden in een onbekende cultuur. Voor Braaha Horani verliep de reis anders: "Ik kwam via gezinshereniging, omdat mijn man al naar Nederland was gevlucht." Binnen negen maanden sprak ze Nederlands. "Ik was zwanger en had verder weinig te doen. Drie intensieve lessen per week, veel studeren en met Nederlanders omgaan – dat hielp enorm", legt ze uit.
Een nieuw leven in Nederland
Beiden vertellen dat studeren in Nederland voor vluchtelingen geen makkelijke opgave is. Braaha moest na slechts één jaar in Nederland door de strenge decentrale selectie voor geneeskunde. "Het examen was in het Nederlands, maar de leerstof in het Engels. Ik wist niet eens dat er samenvattingen en cursussen waren die je konden helpen."
Majd stuitte op andere obstakels tijdens zijn studie bouwkunde. "De sociale contacten waren het lastigst. Ik voelde me buitengesloten in een klas vol Nederlandse studenten. Toen besefte ik: ik moet zelf initiatief nemen."
Studeren combineren met een gezin en werk
Studeren is al zwaar, maar voor Braaha kwam daar nog de zorg voor haar jonge kind bij. "Na college ging ik meteen naar huis. Mijn studiegenoten waren met andere dingen bezig. Ik moest echt zoeken naar gespreksstof. Het nieuws volgen hielp me om aansluiting te vinden."
Daarnaast had ze financiële zorgen. "Ik leende maximaal, mijn man hielp me en ik werkte bijbaantjes. Tijdens mijn co-schappen studeerde ik vijf dagen per week en werkte ik in het weekend op de eerste hulp."
Advies voor andere vluchtelingen
Beide studenten hebben duidelijke boodschappen voor andere vluchtelingen die in Nederland willen studeren. Majd benadrukt het belang van eigen initiatief: "Sta open en leer hoe dingen hier gaan. Wacht niet af." Braaha wijst op de noodzaak van doorzettingsvermogen: "Accepteer tegenslagen. Ik heb de eerste drie maanden elke avond gehuild, zo zwaar was het. Maar als je doorzet, lukt het je uiteindelijk."
De nominatie: meer dan een prijs
Beiden zijn trots op hun nominatie voor de UAF-Award. Voor Braaha draait het vooral om de inspiratie die ze hoopt te bieden: "Ik wil een voorbeeld zijn voor andere vluchtelingen." Majd ziet de nominatie als een erkenning voor zijn harde werk, maar voegt toe: "Het gaat niet alleen om de prijs, maar ook om wat je hiermee kunt betekenen voor anderen."
UAF genomineerde studenten
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.