Wint Aimée de Jongh straks een 'Oscar' van de stripwereld?
- Nieuws
- Wint Aimée de Jongh straks een 'Oscar' van de stripwereld?
In Amerika worden vandaag de Eisner Awards uitgereikt, de Oscars van de Amerikaanse stripindustrie. De Nederlandse stripauteur Aimée de Jongh is twee keer genomineerd voor zo’n award.
Wint Aimée de Jongh straks een 'Oscar van de stripwereld'?
De Jongh is genomineerd voor haar boeken Dagen van zand en 60 lentes. Ondanks haar nominaties zit ze tijdens de uitreiking in Nederland. De awardshow in San Diego hangt samen met een andere evenement. 'San Diego Comic Con'. "Het is gigantisch, ik heb besloten om daar niet naar toe te gaan. Het is veel te druk voor mij, het is veel te groot. Ik heb ook wel het gevoel, als ik zou winnen, dan heb ik ook wel mensen in de zaal zoals mijn uitgever of vrienden die eventueel naar het podium zouden kunnen gaan", vertelt ze in NOS Met het Oog op Morgen.
Graphic Novel
De Jongh maakt graphic novels. "Het is een stripverhaal gericht op specifiek een volwassen publiek", zegt De Jongh. "Vooral in Nederland als je zegt dat je strips leest, zul je vaak te horen krijgen: oh dat is toch voor kinderen? Mensen denken vaak dat het om de Donald Duck gaat, maar graphic novels zijn strips voor volwassen en dat kan gaan over familiedrama’s, autobiografieën, geschiedenis, noem maar op. Het zijn echt volwassen thema’s."
Eigen verhaal
De striptekenaar heeft het verhaal achter Dagen van zand zelf ontwikkeld en getekend. Het is gebaseerd op een gebeurtenis uit de jaren '30 van de vorige eeuw. In Oklahoma en Texas was een droogte. "In combinatie met de verkeerde landbouwpraktijken ontstonden daar stof- en zandstormen. Ze noemden het ook The Dust Bowl. In die tijd zijn ook heel veel mensen overleden door de droogte, hitte en stofstormen", vertelt De Jongh. "Je kunt wel zeggen dat het een van de grootste klimaatrampen was. Daar gaat het boek over. Het gaat over een fotograaf die naar dat gebied moet gaan om foto’s te maken midden in de zandstorm terecht komt. Het peelt zich 90 jaar geleden af, maar het is actueler dan ooit.”
Het was een moeilijk proces, vertelt De Jongh. "Ik heb het zelf niet meegemaakt, dus ik moest heel veel research doen", legt ze uit. "Het is heel visueel natuurlijk. Die stofstormen, die wolken waren kilometers hoog en daar zijn foto’s van. Allemaal zwart-wit en slechte kwaliteit. Ik heb dankzij dagboeken en tekeningen het kunnen reconstrueren. Wat je ziet, kan zo in een rampenfilm. Het zijn echt dramatische tekeningen. Het leent zich echt heel goed voor een stripverhaal. Je kunt het heel goed tekenen en tegelijkertijd gebeuren er zoveel dingen dat je er een heel mooi dramatische verhaal mee kan vertellen."
Waardering
Het werk van De Jongh wordt wereldwijd vertaald en gelezen, nu is ze genomineerd voor 'Oscars', maar veel mensen in Nederland kennen haar naam niet. "Helaas is Nederland niet echt een stripland. Er zijn landen om ons heen, zoals België en Frankrijk, waar de strip op gelijke voet staat als de literatuur en film. Daar gaat het hartstikke goed met de strip. In Nederland blijft het achter. Ik kan het zien in de verkoopcijfers, in de aandacht in de media, en als ik met collega’s spreek, merk ik dat ze het vaak ook opgeven omdat hun werk niet gezien en verkocht wordt. Dat vind ik heel droevig."
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.