Jezelf bedekken een teken van machteloosheid of van vrijheid?
- Nieuws
- Jezelf bedekken een teken van machteloosheid of van vrijheid?
Is jezelf bedekken een teken van machteloosheid? Of staat de modetrend ‘modest fashion’ juist voor kracht en eigengereidheid? In de Modest Fashiontrend gaat het niet om hoevéél huid je laat zien, maar hoe wéinig. De trend om je als vrouw - gelovig of niet - bedekt én fashionable te kleden is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenindustrie
In deze 3-delige podcastserie van het Stedelijk Museum Schiedam spreekt Elianne Meijer met de curator, ontwerpers, kunstenaars en kunsthistorica’s over de vraag wat het nu eigenlijk betekent als een vrouw zich bedekt kleedt.
In deze aflevering spreekt Elianne Meijer met gastcurator Rajae El Mouhandiz en essayiste Hasna El Maroudi.
Modest Fashion - aflevering 2
Je hoort Elianne Meijer, kunsthistorica Alexandra van Dongen en ontwerper Perrine Philomeen
Modest Fashion - aflevering 3
Met essayiste Hasna El Maroudi en beeldend kunstenaar Suzanne Jongmans wordt de vraag besproken hoe je zelf keuzes kunt maken en je kan uitdrukken via mode.
Perrine Philomeen, Hijab in Transition, 2018
Geëmancipeerde vrouwen
"Modest Fashion, dat is de trend op dit moment. Er is een nieuw silhouet ontstaan waarin je lekker zelf mag beslissen wat je doet", vertelt Rajae El Mouhandiz. Zij stelde de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam samen. "We moeten uit al die beperkingen en kijken hoe bedekte kleding kan bijdragen aan vrouwenemancipatie."
Hasna El Maroudi schreef over dit onderwerp een essay. "Wanneer het gaat over bedekte kleding, wordt meteen geroepen dat vrouwen dit niet uit eigen beweging doen: het gaat meteen over de dwang en de valkuilen. Maar we moeten niet vergeten dat het stereotype knappe westerse vrouw, ons ook in een keurslijf dwingt. We hebben allemaal geen zin meer in deze beperkingen. Het gaat erom dat je een eigen, vrije keuze kunt maken."
Meryem Slimani, uit de serie UMI, 2019
Grenzeloosheid
Ontwerper Perrine Philomeen wil hoofddoeken normaliseren. Ze ontwierp futuristische hoofddoeken in felle kleuren. "Het kreeg heel veel aandacht vanuit de Arabische wereld. Dat was wel een bevestiging dat ik iets goed had gedaan, en niet alleen vanuit mijn eigen witte westerse wereld. Via beeld en kunst kunnen we echt samen komen. Want uiteindelijk zijn we allemaal kids of the universe.
Er zijn geen grenzen voor inspiratie, het gaat door religies heen
Stedelijk Museum Schiedam
Echte vrije keuzes
Wat modest fashion precies ís, is niet eenduidig: "In eerste instantie draait het wel om de mate van bedekking. Maar uiteindelijk vindt iedereen wat anders", vertelt Hasna El Maroudi. "Je kunt je helemaal bedekken, of juist veel minder. Uiteindelijk gaat het vooral om het statement dat je je mag verzetten tegen het stereotype beeld van een sexy Westerse vrouw die half naakt is."
En dat verzetten kun je doen door jezelf helemaal te bedekken, of juist gedeeltelijk. Rajae El Mouhandiz: "Je ziet dat vrouwen steeds vaker zeggen, 'Als ik me modest wil kleden, dan wil ik dat doen. En als ik dat een dag later me in-modest wil kleden, dan wil ik dat ook lekker doen. Ik kies zelf.'"
Het gaat niet zozeer om bescheidenheid, maar juist over wat je naar buiten wilt uitdrukken
Meriem Bouderbala, Ava Exuvae, 2019
De tentoonstelling 'Modest Fashion' is nu, tot en met 9 februari, te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.
Meer kunst en cultuur?
Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan via de podcast.