Cultuur & Media

Echte mannen pissen in de sneeuw

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Echte mannen pissen in de sneeuw

[NTR - AVROTROS] De trein, het gemeentehuis, de kinderkleding van de HEMA: steeds meer dingen worden genderneutraal. Het lijkt alsof mannelijkheid er steeds minder toe doet. Welke rol heeft de man nog in de samenleving? En wat maakt een man eigenlijk een echte man? Radiomaker Nikki Dekker vroeg het zich af en ging op onderzoek uit.

Wat is een man?

Om te beginnen: wat is nu eigenlijk een man? De definitie op Wikipedia luidt: 'Een volwassen mens van het mannelijk geslacht'. De uitleg gaat verder en leert ons dat de man breder, sterker, langer en hariger is dan de vrouw. Gemiddeld genomen uiteraard. Dat wisten we al. 'Maar wat maakt een man nu een échte man?', vroeg Dekker zich af. Wat is nou precies mannelijkheid en wat betekent het voor de mannen in haar eigen omgeving? Veel verder dan het stereotype - sterk zijn, niet huilen, jagen en bier drinken - kwam ze niet.

Knuffelen of penetreren?

De vraag 'wat is nou een echte man?' houdt de gemoederen flink bezig. Saskia Noort en Jan Heemskerk (ex-hoofdredacteur Playboy) gingen op zoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen mannen en vrouwen. En kwamen al snel uit op knuffelen. Noort: "Vrouwen willen graag kunnen knuffelen zonder bijbedoelingen. Mannen houden dit niet lang vol en al snel daalt die hand richting schaamstreek en moet er gepenetreerd worden. En als de vrouw dat niet wil, dan kijkt ze de rest van de nacht tegen een bokkige rug aan." Heemskerk kijkt met mannenogen naar dit onderwerp: "Wij mannen vragen feitelijk maar drie dingen. Twee keer in de week een potje seks, af en toe een warme maaltijd en een bemoedigende aai over de bol. En dan kan er over die aai en die maaltijd nog onderhandeld worden."
(Uit de bundel: Jan en Saskia, Over Seks en Liefde)

Natte washandjes, zachte eitjes en slappe happen

Intussen werd (en wordt) er volop geklaagd over feminisering, en gezucht over mannen die geen echte mannen meer zijn. Of, zoals vlogger Jan Roos ooit zei, mannen zijn geen mannen meer, maar "natte washandjes, zachte eitjes en slappe happen". En: "Een land waar mannelijkheid verboden is, is ten dode opgeschreven." Maar wat verliezen we dan als die zogenaamde mannelijkheid verdwijnt? Dekker ging ten rade bij een divers groepje - je raadt het al - mannen. Ze sprak met een vrachtwagenchauffeur, een transgender, een striptekenaar die mannenlichamen tekent en een opstandige jongen ooit op het speciaal onderwijs zat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Ons hele land is gevuld met zachte eitjes en natte washandjes

Jan Roos

De meningen verschillen

Dekker vroeg hen onder andere wanneer zij zich nou echt mannelijk voelen. "Als ik midden in de winter in de sneeuw ga pissen", zei de een. En een ander: "Als ik omringd word door andere mannen." Ook dingen als spieren en testosteron werden genoemd. Maar bij verder doorvragen blijkt het allemaal toch wat gecompliceerder te liggen. Komt er bijvoorbeeld onzekerheid bij kijken. En waar de een van mening is dat echte mannen niet veel praten, krijgt de ander daar juist geen genoeg van.

Dus is de echte man hij die ook zijn zachtere kant durft te tonen? Of is het juist de bier drinkende, bebaarde en behaarde kerel die zijn ware mannelijkheid laat zien? Zoveel mensen, zoveel meningen. Kortom; de definitie van mannelijkheid laat zich niet in één regel vangen.

Beluister de complete docu in de RadioDoc: Het Mannenprobleem:

Het Mannenprobleem

Ster advertentie
Ster advertentie