Biografie en strategie van Arjan Ederveen: 'Altijd van je af'
- Nieuws
- Biografie en strategie van Arjan Ederveen: 'Altijd van je af'
Over Arjan Ederveen verscheen onlangs de biografie Altijd van je af, geschreven door Sara Berkeljon. In het boek blikt hij terug op zijn carrière als programmamaker van bekende titels als Theo & Thea, Kreatief met Kurk en 30 Minuten. In Kunststof vertelt Ederveen hoe dat terugblikken hem beviel.
Arjan Ederveen, acteur en komiek - Kunststof
Altijd van je af
Een biografie over Arjan Ederveen lag niet voor de hand. In het verleden praatte hij niet graag over zichzelf. De titel van het boek is niet voor niets Altijd van je af. Natuurlijk, het is een verwijzing naar de waarschuwing die zijn personage Peter van de Pood altijd gaf aan de kijkers van Kreatief met Kurk, als het ging om gutsen, knippen of snijden, maar het is ook een strategie geweest in hoe hij omging met moeilijkheden.
Zijn oudste broer Wick liet zich als een van de eersten in Nederland testen op HIV en bleek inderdaad besmet. In die tijd was het nog een taboe. Hij nam alleen Arjan in vertrouwen en vroeg hem het er met niemand over te hebben. Arjan nam dat zó letterlijk dat hij het er zelfs met Wick zelf nooit meer over had. Dat kwam na lange tijd tot een ontlading en samen met zijn broer ging hij in therapie.
Toen Wick overleed aan AIDS, de ziekte die door HIV wordt veroorzaakt, was dat een dood waar ze als familie naartoe hadden kunnen leven; ze waren er op voorbereid. Een paar jaar later kreeg zijn jongere broer Dick een zeldzame bloedziekte waaraan hij drie weken na de diagnose overleed. Ederveen en zijn familie zagen dit totaal niet aankomen. Ze hadden niet verwacht dat zo’n verlies hen nog een keer zou overkomen.
De tuin van Ederveen
Ederveen heeft een tuin in Friesland waar hij met zijn hond regelmatig verblijft. In die tuin liggen herinneringen aan overleden dierbaren. De grafsteen van Wick vond er een tweede leven als bankje onder een oude beuk en ook strooide hij er as uit van zijn moeder en broers.
Hij is blij dat hij zijn leven nu kan delen met mensen via het boek. "Anders moet je er ook niet aan beginnen. Je moet je openstellen", zegt hij. "Ik denk dat het leuk en fijn is om te lezen over iemand die je vaag kent omdat je om hem gehuild of gelachen hebt in het theater of in een tv-programma."