Oekraïne winnaar Songfestival? 'Een lied kun je nóóit zonder emotie horen'
- Nieuws
- Oekraïne winnaar Songfestival? 'Een lied kun je nóóit zonder emotie horen'
Henkjan Smits denkt óók dat Oekraïne morgen het Songfestival gaat winnen en dat vindt hij niet erg. "Een liedje kun je nóóit zonder emotie horen", zegt het voormalige Songfestivaljurylid bij Spraakmakers.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De definitieve line-up voor het Songfestival zaterdag is bekend en zoals elk jaar is de kwaliteit van de liedjes zeer wisselend. Hoewel politieke statements niet zijn toegestaan tijdens Eurovisie gaan er al vóór het festival stemmen op om Oekraïne de winst te gunnen.
Vergelijking EK Voetbal
Critici vinden dat jammer en zeggen dat bij het EK Voetbal Oekraïne toch ook niet ineens gaat winnen omdat ze aangevallen worden door Rusland. Henkjan Smits vindt die vergelijking niet opgaan. "Het Songfestival heeft een subjectieve jury en het EK een objectieve jury. Dat gaat gewoon om de punten", zegt hij.
Het gaat er volgens hem om of een liedje je raakt. "Het liedje van S10 raakt je omdat je weet dat het over een depressie gaat." Het gaat volgens Smits ongeacht de taal over hoe een lied gebracht wordt en of de luisteraars dit ook voelen. "Het gaat niet alleen om een bloot buikje of een mooie melodie."
Daarom kan ook het lied van Oekraïne niet los worden gezien van de context van de oorlog. "En het is gewoon een goed lied", aldus Smits.
Sympathie-stem Israël
Volgens Songfestival-kenner Lammert de Bruin is het eerder voorgekomen dat een land won door sympathie van de Europese de stemmers. "Eind jaren zeventig waren er veel spanning in het Midden-Oosten en toen won Israël." Dat was ook de tijd dat er in Nederland opgeroepen werd sinaasappels uit Israël te kopen om het land te steunen.
Het jaar erop, in 1979, kreeg Israël weer veel stemmen en wonnen ze met het lied Halleluja. De winnaar zei toen dat dit het vredessongfestival was en wilde het lied ook in het Arabisch vertalen. "Toen speelde al mee dat het meer was dan een liedjesfestival en dat ook politieke sentimenten om de hoek kwamen kijken", aldus De Bruin.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!