Cultuur & Media
KRO-NCRV

'S10 kan op het Songfestival beter geen harde G gebruiken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'S10 kan op het Songfestival beter geen harde G gebruiken'

Zangeres S10 gaat Nederland vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival in Italië. Voor het eerst sinds 2010 doen we weer mee met een Nederlandstalig nummer, en hoewel Frits Spits van De Taalstaat hier natuurlijk blij mee is, zijn er ook zorgen. Want hoe klinkt onze taal buitenlanders in de oren?

Bart de Pau organiseert taalprogramma's voor buitenlanders die Nederlands willen leren. Hij heeft daarnaast een YouTube-kanaal waarop die studenten vertellen wat ze van onze taal vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Nederlands klinkt niet lekker'

"Mensen vinden het Nederlands niet lekker klinken", zegt De Pau. Hij heeft hier ook een verklaring voor. "Overal ter wereld houden mensen van klanken die vóór in de mond gemaakt worden, zoals de sh- of ch-klanken die in het Franks veel gebruikt worden." Luister zelf maar eens naar het verschil tussen het Nederlandse woord 'schatje' of het Franse chérie of je t'aime.

Toch is De Pau verheugd dat zangeres S10 in onze moedertaal gaat zingen. “De taal hoort bij ons en we krijgen de kans om ons land zo authentiek mogelijk te presenteren.” Lenny Kuhr won met de Troubadour het Songfestival terwijl ze in het Nederlands zong.

Welke klanken wel of niet gebruiken?

Wat voor woorden zou S10 in haar liedje moeten verwerken om zoveel mogelijk (buitenlandse) kijkers en luisteraars aan te spreken? "In ieder geval is mijn tip om woorden met een harde G te vermijden", zegt De Pau.

Verder zijn de eu- en ui-klanken voor buitenlanders heel lastig uit te spreken en dus ook lastig herkenbaar, stelt de taaldocent. Ook denkt hij dat het Nederlands een hele mooie manier heeft om het liever te laten klinken. "Een verkleinwoordje klinkt al vanzelf ietsje zachter en ietsje mooier voor heel veel talen. Als je van ‘glas’ bijvoorbeeld ‘glaasje’ maakt, heb je gelijk een klank die veel mensen mooi vinden."

Kijk het item van zaterdag 11 december terug:

Video niet beschikbaar

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie