Wouter Hamel is big in Japan: 'Het is een rare mindfuck dat mensen je verafgoden'
- Nieuws
- Wouter Hamel is big in Japan: 'Het is een rare mindfuck dat mensen je verafgoden'
Nederlandse jazz is big in Japan. Muzikant Wouter Hamel wordt daar door fans op handen gedragen. Dat begon allemaal in 2007, vlak na zijn eerste plaat. "Ik kon het bijna niet geloven, mag ik naar Japan?", herinnert Hamel zich. Hoe een beginnende band gelijk, zo ver weg van Nederland, speelde op hippe podia, dat vertelt Hamel in 'Japan van jou, Japan van Mai'.
Wouter Hamel over beroemd zijn in Japan
"We stonden gelijk in een super luxe club. Dus we zijn niet echt onderaan de ladder begonnen, wat je wel verwacht van een beginnend bandje in een land, dat je in jeugdhonken begint of zo", vertelt Hamel over zijn eerste reis naar Japan. De Japanse fans zongen gelijk liedjes mee en onder andere zijn nummer Breezy hoorde hij toen al op de radio. Nog steeds als hij in Japan is, hoort Hamel dat die wordt gedraaid, "dat is wel heel apart."
Een rare mindfuck
"De tweede reis was meteen een 'big in Japan'-gevoel met fans die cadeautjes geven en handtekeningen willen: alles erop en eraan", zegt Hamel. "En natuurlijk, big in Japan, is heel gek als Nederlander want we zijn natuurlijk zo geconditioneerd om nuchter te zijn over wat we doen. Je mag wel trots zijn op wat je doet maar je mag niet naast je schoenen gaan lopen dus je blijft steeds alles tegen gewoon blijven aan houden. Je probeert bescheiden te blijven maar eigenlijk is het best wel een rare mindfuck dat mensen je een soort van verafgoden, en gaan trillen als ze met je praten. Dat had ik in Nederland nog nooit meegemaakt. Dus je zou kunnen zeggen dat die eerste persreis geslaagd was."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Japan van jou, Japan van Mai
De Olympische Spelen zijn in volle gang. Maar Japan, daar komen we niet in. Dus haalt NPO Radio 1 een beetje Japan naar Nederland. De twee landen kennen namelijk een eeuwenoude sterke band. Een band die zeker zijn dieptepunten heeft gekend, maar altijd stand heeft gehouden.
Verslaggever Mai Verbij onderzoekt de kruisbestuiving tussen de Nederlandse en Japanse cultuur. Daarvoor spreekt ze met verschillende experts, gaat ze langs op bijzondere locaties en laat ze zien hoe de landen met elkaar verbonden zijn.
Inspiratie uit Japan
Hamel haalt voor zijn nummers ook inspiratie uit zijn reizen naar Japan. En altijd als hij weer naar huis moet, voelt hij zich emotioneel. "Want het liefst blijf ik dan in Japan", legt Hamel uit. "Daar voel ik mij heel erg gewaardeerd, uit ieder café, uit ieder winkelcentrum, overal klinkt jazz. Het is heel verfijnd, niet luidruchtig, mensen zijn beleefd."
Japanse fans
De fans in Japan zijn lief, vertelt Hamel. "Ik was altijd een soort vertederd als ik ze sprak want ze nemen zo'n tijd voor een gesprek, een soort rust. Ze zijn heel zenuwachtig om Engels te spreken, dus thuis hadden ze dan ingestudeerd om te zeggen 'your live performance gave me so much pleasure'. Dan word ik helemaal week gewoon", vertelt Hamel. Japanse fans gaven ook cadeautjes na een optreden, en één fan stuurt zelfs nog steeds kerstcadeautjes op naar zijn ouders: "Dan heeft mijn moeder een leuk jasje aan en dan is het opgestuurd uit Japan."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.