Cultuur & Media
EO

'Juist cruciaal dat je de Ongehoord Nederland-achterban erbij houdt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Juist cruciaal dat je de Ongehoord Nederland-achterban erbij houdt'

Het besluit van de NPO om bij de staatssecretaris aan te kloppen om Ongehoord Nederland (ON) uit het bestel te wippen is een slecht idee. Dat vindt oud-NPO-bestuurder Ton F. van Dijk. "Er zijn veel mensen die teleurgesteld zijn geraakt in instituties, waaronder de NPO, en het is cruciaal om die erbij te houden", zegt hij in Dit is de Dag.

NPO wil uitzendlicentie van omroep Ongehoord Nederland laten intrekken.

Video niet beschikbaar

Hij vindt dat de NPO wel wat "vaderlijker" had om mogen gaan met ON. "Ga niet meteen op de sancties zitten maar op de dialoog. Ze hadden daar meer moeite voor moeten doen", vindt hij. Van Dijk ziet de NPO als een open haard waar iedereen zich aan kan warmen. "Als je je ongehoord voelt in deze tijd, dan moet je je ook herkennen in de publieke omroep", stelt hij.

Volgens Van Dijk is ON het bestel 'uitgejaagd': "Als je al na twee maanden naar de ombudsman gaat om om een onderzoek te vragen, dan vind ik dat wel snel."

Journalistieke code

De reden dat de NPO van ON af wil, is het meerdere malen schenden van de journalistieke code door de omroep, in het programma Ongehoord Nieuws op NPO 1. "Je moet je afvragen of die code effectief is, als een nieuwkomer die zoveel mensen vertegenwoordigt binnen een jaar op straat staat", stelt hij.

Mediahistoricus Huub Wijfjes is het hier niet mee eens. "De journalistieke code wordt gedragen door de hele publieke omroep. Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen, het is gebaseerd op een hele lange ervaring. De publieke omroep bestaat in Nederland al 80 jaar, waarin een redelijke consensus is gevormd wat de grenzen van de journalistieke ethiek zijn."

Volgens Wijfjes zijn die grenzen 'best wel ruim': "Je kunt verschillende meningen in ruime mate naar voren brengen, maar de grenzen van de journalistieke ethiek gelden nu eenmaal." Volgens hem moet de NPO heel duidelijk zijn in de normen die ze stellen, "in het publieke belang", en schendde ON dit meermaals.

Staatsomroep

Wijfjes snapt überhaupt niet waarom ON in het bestel wíl zitten. "Het is een groep die zich in het verleden sterk heeft afgezet tegen het feit dat de publieke omroep er überhaupt was. Dat vonden ze links en een staatsomroep. En nu zitten ze erin en is het ineens heel heilig voor ze, blijkbaar…"

Van Dijk verwacht overigens dat dit allemaal gaat leiden tot een BBC-model, zonder omroepen. Als ON er uitgezet kan worden, kan dat met andere omroepen gebeuren, denkt hij.

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie