Verdachten van georganiseerde misdaad: 'Wat hebben wij in vredesnaam nog van hen te verwachten?'
- Nieuws
- Verdachten van georganiseerde misdaad: 'Wat hebben wij in vredesnaam nog van hen te verwachten?'
Saskia Belleman is rechtbankverslaggever voor De Telegraaf en bekend van haar real time verslag tijdens rechtszaken via Twitter. "Tijdens de rechtszaak hoor je, als het goed is, het echte verhaal. Als mensen gaan vertellen wat ze heeft gedreven om iets te doen", vertelt de journalist in Mangiare! over de fascinatie voor haar werk. "Dan zie ik heel vaak heel gewone mensen in de verdachtenbank. Geen criminelen, maar gewoon mensen bij wie iets verschrikkelijk mis is gegaan in het leven."
Mangiare! Biografisch diner met Saskia Belleman - Mangiare!
'Mensen zijn oprecht geïnteresseerd in de rechtspraak'
De verslagen van Saskia Belleman wekken veel interesse, blijkt uit de inmiddels meer dan 140.000 volgers op Twitter. "Via Twitter verslag doen vind ik leuk. Ik neem mensen aan de hand mee de rechtszaal in. Ik beschrijf hoe mensen erbij zitten, of iemand geëmotioneerd is of niet. Ik geef geen oordeel, ik probeer zo sec en feitelijk mogelijk te beschrijven wat er gebeurt." Ze krijgt heel vragen via Twitter. "Het blijkt dat mensen oprecht geïnteresseerd zijn in hoe het werkt, die rechtstaat en de rechtspraak met name."
De journalist is vrijwel elke werkdag in de rechtbank. Ze is rechtbankverslaggever, niet te verwarren met misdaadverslaggever. "Misdaadverslaggevers onthullen misdaden op momenten dat verdachten dat nog niet onthuld willen hebben, die zijn nog op vrije voeten. Ik kom pas in beeld op het moment dat mensen aangehouden zijn, in de verdachtenbank zitten en voor de rechter worden gebracht. Ik zit aan het eind van de lijn, als er wordt geoordeeld over de daden."
De waarheid boven tafel krijgen
"Ik vind het fascinerend omdat je tijdens de rechtszaak pas, als het goed is, het echte verhaal hoort. Als mensen gaan vertellen wat ze heeft gedreven om iets te doen. Bij georganiseerde misdaad wordt veel gezwegen, maar bij veel andere zaken praten ze wel. Dan heb je rechters die eindeloos geduld hebben en proberen verdachten op hun gemak te stellen, want dat is de enige manier waarop je de waarheid boven tafel krijgt.
Je wil weten wat er is gebeurd en wat iemand heeft gedreven om zo iets te doen. Dan zie ik heel vaak, heel gewone mensen in de verdachtenbank, geen criminelen, maar gewoon mensen bij wie iets verschrikkelijk mis is gegaan in het leven. Dat kan door allerlei oorzaken zijn."
Gewone mensen zoals jij en ik
Volgens Saskia kan het echt iedereen gebeuren. "Het is zomaar mogelijk dat je in zo'n positie komt." Allerlei mensen van wie je het niet zou verwachten, komen in de rechtbank terecht. "Je ziet heel vaak mensen in de verdachtenbank zitten bij wie alles heeft tegengezeten in het leven. Die vanuit armoede, ellende, mishandeling of misbruik op een gegeven moment ook tot iets heftigs in staat zijn. Maar ook mensen zoals jij en ik, met gewone banen, die vanuit het niets hun partner vermoorden. Dat psychologische aspect vind ik boeiend."
De zaak Holleeder & het Marengo-proces
De laatste jaren worden gedomineerd door de grote processen: de zaak Holleeder, het Marengo-proces en de moord op Peter R. De Vries. Toch vindt Saskia die zaken eigenlijk minder interessant, omdat die verdachten niet willen praten over de reden achter hun daden. "Ze willen eigenlijk alleen maar zand in de raderen van de rechtszaak strooien en er op de een of andere manier mee wegkomen.
De zaken zijn minder interessant om te verslaan, en het zijn ook mensen van wie ik denk, wat hebben wij hier in vredesnaam nog van te verwachten? Dit worden geen mensen waar de samenleving ooit, ooit nog baat bij gaat hebben."
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.