Cultuur & Media
NTR

Een zakje thee door wat kokend water sleuren is geen thee zetten. Hoe moet het wel?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Een zakje thee door wat kokend water sleuren is geen thee zetten. Hoe moet het wel?

De onbewuste theedrinker doet een boel dingen fout bij het zetten van thee. "Bijna alle thee die wij drinken is niet lekker. Dat ligt niet aan de thee, dat ligt aan onze manier van zetten." Theesommelier Mariëlla Erkens is op een missie en legt in Mangiare! uit hoe het wel moet, thee zetten. Want er valt ontzettend veel te leren over thee. Van de theesoorten tot het belang van het juiste water.

Mangiare! Over Thee en Olijven - Mangiare!

Wat is thee?

"Thee is gemaakt van de Camelia sinensisplant, de theeplant", legt Mariëlla Erkens uit. "Het aftreksel dat je kunt maken van het blad, soms ook de steeltjes, is thee. Variaties als muntthee, brandnetelthee en verveine, zijn officieel geen thee, dat zijn kruideninfusies." Er zijn wel vijftienhonderd verschillende soorten thee, maar alle thee die thee mag heten komt allemaal van dezelfde plant. "Die plant heeft natuurlijk wel subsoorten. Maar zoals wijn alleen van druiven komt, zo komt thee van de theeplant."

Bijna alle thee die wij drinken is niet lekker, stelt Mariella. "Dat ligt niet aan de thee, dat ligt aan onze manier van zetten." Terwijl half Nederland toch dagelijks tevreden van zijn kopjes thee geniet. "Omdat je niet beter weet. Dat was vroeger met koffie ook het geval." Tot we gingen leren hoe we koffie moesten zetten, namen we ook genoegen met eenvoudige koffie.

Het zetten van thee

De onbewuste theedrinker doet een boel dingen fout bij het zetten van thee. Even een zakje thee door wat kokend water sleuren is niet echt de manier. Wat gaat er mis? "Water. Wat is het hoofdingrediënt van thee. Als je water niet geschikt is, is je thee natuurlijk ook niet goed. Bier wordt ook met zuiver water gemaakt. Dat hoort met thee ook."

Kraanwater maakt bitter

"We hebben uitstekend kraanwater, absoluut, maar zodra je dat verhit ontstaat er kalksteen. De PH-waarde in het water is te hoog voor thee en dat zorgt voor dat viezige, vettige, beetje zeperige smaakje in onze thee.

De kalk zorgt ervoor dat de fijne aroma's zich hechten aan de kalksteen, in plaats van oplossen in jouw thee en dat geeft een vlakke smaakt. De bittere stoffen zijn te groot, die kunnen zicht niet hechten, dus je krijgt een bitter en vlak smakend kopje thee, wat ook nog eens heel donker ziet."

Het probleem kan eenvoudig verholpen worden door gebruik te maken van een filterkan. Een plastic kan waar je kraanwater in doet. Het filter in de kan doet de rest van het werk.

Niet hengelen

Thee in een zakje heen en weer bewegen door een glas kokend water en dan ook nog uitknijpen, is ook niet te methode. "Niet hengelen met je theezakje of op en neer soppen. Door die bewegingen worden de bitters makkelijker losgelaten in je thee."

Melk en suiker? "Suiker onderdrukt de smaak. Melk wordt toegevoegd om de bitters te verzachten." Bij goed gezette thee zou je beide ingrediënten niet nodig hebben volg de theesommelier.

Thee heeft hetzelfde effect als wijn

"Als thee goed wordt gezet, heeft het dezelfde smaakversterkende effecten als wijn. Het kan het gerecht omhoog halen, versterken en smaken samenbrengen." Als theesommelier is ze gespecialiseerd in tea and food pairing. Net zoals de sommelier in een restaurants dat doet met wijn, laat ze thee aansluiten op de gerechten.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie