Slavernij-historicus: nieuw Slavernijmuseum Amsterdam is gemiste kans
- Nieuws
- Slavernij-historicus: nieuw Slavernijmuseum Amsterdam is gemiste kans
De laatste jaren ligt emeritus-hoogleraar Piet Emmer geregeld onder vuur. Met name Black Lives Matter sympathisanten richten hun pijlen op hem, omdat hij het slavernijverleden zou bagatelliseren. Maar ook collega-wetenschappers hebben kritiek. Hij vindt dat onzin en komt juist met feiten, vindt hijzelf. "Er is een situatie van geven en nemen ontstaan tussen beide partijen zodat die slavernij kon blijven bestaan", zegt Piet Emmer in 1 op 1.
Video niet beschikbaar
Nieuw boek
Vandaag verschijnt het nieuwste boek van emeritus-hoogleraar Piet Emmer getiteld “De geschiedenis van de slavernij in een notendop”. Hierin legt hij bondig uit hoe de slavenhandel vanuit Nederland functioneerde.
Emmer gold jarenlang als dé slavernij-expert van Nederland, maar wordt nu verguisd in het publieke debat, omdat hij ook in zijn onderzoeken wil aantonen dat slaven relatief goed te eten hadden in vergelijking met de arme bevolking in Europa en Afrika die leden aan hongersnoden. “Je moet je ook realiseren dat ze ook niet vrij waren geweest als ze in Afrika waren gebleven. Ze waren al tot slaaf gemaakt.”
Tegen hun zin
Emmer wil duidelijk stellen dat ze “slaaf werden tegen hun zin”. Maar ze kwamen in bijvoorbeeld Noord-Amerika in een economie terecht “waar vreselijk veel verdiend werd en dat straalde ook af op de slaven”. Ze hadden er een materieel voordeel bij en dat heeft er ook aan bijgedragen, volgens Emmer, dat slavernij zo veel eeuwen heeft kunnen blijven bestaan. “Het probleem is dat het systeem in onze ogen zo verwerpelijk is, dat je er eigenlijk niet over mag praten. Ik vind dat je dat wel moet doen.”
Slavernijmuseum
In Amsterdam zal er in de nabije toekomst een Nationaal Slavernijmuseum worden opgericht, maar Emmer is daar niet bij betrokken. “Ik ben niet gevraagd. Misschien ben ik te oud of te omstreden.”
Wel heeft Emmer allerlei ideeën over hoe het museum zou moeten worden ingericht. Hij zou graag een documentatie willen zien over de slavernij uit West-Indië, de Antillen en Suriname waar we veel van weten, gecombineerd met de slavernij uit Afrika, Azië en Nederlands-Indië.
Hiermee zou de slavernij van allerlei kanten moeten worden belicht. Maar de Amsterdamse wethouder heeft al te kennen gegeven dat dit niet gaat gebeuren. Het museum blijft gericht op de geschiedenis van de slavernij in West-Indie. “Een gemiste kans voor een completer beeld van de slavernij”, vindt de emeritus-hoogleraar van de Universiteit Leiden.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.