Cultuur & Media
PowNed

Gezinsleven verandert in verdienmodel: 'Het is walgelijk dat we het toestaan'

foto: Pexels van Alena Darmel
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezinsleven verandert in verdienmodel: 'Het is walgelijk dat we het toestaan'

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Het gezinsleven als content gebruiken: vlogfamilies zijn niet meer weg te denken uit de online wereld. Namen als de Bakkertjes, De Zoete Zusjes, Koetlife en vooral de Bellinga’s zijn razend populair onder jonge kijkers. Hun content is op het eerste gezicht onschuldig: een dagje pretpark, ochtendroutines, of samen een gekke challenge doen. Maar in de maatschappij groeit de zorg: is dit nog leuk voor het kind en wanneer wordt het schadelijk?

Video niet beschikbaar

In de nieuwe aflevering van BOOS kaart Tim Hofman het fenomeen vlogfamilies aan, waarbij ouders – zoals de Bellinga’s en de Bakkertjes – hun gezinsleven omzetten in een verdienmodel op YouTube. Met honderdduizenden abonnees trekken deze gezinnen dagelijks een enorm publiek. Maar volgens deskundigen gaat dit ten koste van de veiligheid en het welzijn van de kinderen.

'Het is gewoon walgelijk'

Angela de Jong werd tijdens het kijken van de BOOS-aflevering deels boos op zichzelf. "Bij mij thuis waren de kinderen er dol op. Ik heb ze er zelfs naar laten kijken. Vaak heb ik me afgevraagd: wat bezielt die mensen om alles zo uit te venten op YouTube? En om kinderen op deze manier bloot te stellen. Maar om nou te zeggen dat ik actie heb ondernomen? Heb ik mijn kinderen verboden om het te kijken – wat eigenlijk het makkelijkste zou zijn? Nee. Dus ik was vooral boos op mezelf. Want het is gewoon walgelijk dat we dit toestaan in Nederland."

Impact op kinderen

Kinderen groeien op met een camera in hun gezicht. Alles wordt content. Een simpel ontbijt of een tripje naar de kapper verandert in een geregisseerde productie. De risico's zijn inmiddels duidelijk. "Hun oudste kind klinkt ook al alsof die zo gedeformeerd is, dat alles in zijn leven gewoon een filmpje is," zegt Angela.

"Tim Hofman maakte in de aflevering heel goed duidelijk wat de risico’s zijn. Ze zijn prooi voor pedofielen die bepaalde passages in die filmpjes heel leuk vinden. En dan is er nog de mentale schade die ze oplopen. Je zou maar als 10-jarige onder ieder filmpje zien 'je moet hem vergassen' of 'wat een homo'. Dat is voor een volwassene al heftig. En de verhouding tussen ouder en kind raakt verstoord: het wordt meer de manager en zijn werknemer."

Gat in de wetgeving

In Nederland gelden strenge regels voor zogeheten 'kunstkinderen' – kinderen die meespelen in theaterproducties of tv-programma’s. Zo zijn er onder andere richtlijnen voor verplichte begeleiding en werktijden. Voor 'vlogkinderen' is echter niets concreet vastgelegd.

Volgens de staatssecretaris die aan woord is in de aflevering, is het in deze gevallen onduidelijk of het over hobby of werk gaat. Angela vindt dat overduidelijk: "Kijk naar de vlogs van de familie Bellinga, naar het huis waarin ze wonen. Dat is geen hobby meer. Daarmee wordt gewoon keihard geld verdiend."

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring, zet PowNed een panel van vijf prominenten aan tafel om in gesprek te gaan over de actualiteit. De panelleden zijn allen personen met bewezen expertise, die op hun vakgebied een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie