Cultuur & Media
BNNVARA

Meer gele koorts in Brazilië door fake news

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer gele koorts in Brazilië door fake news

Brazilië heeft een enorm probleem wat WhatsApp betreft. Het land kampt met veel fake news dat wordt verspreid via het medium. Rusland daarentegen laat zien dat het ook anders kan. Daar is de applicatie Telegram populair. In De Nieuws BV vertellen Nina Jurna, correspondent voor NRC in Brazilië, en Eva Hartog, hoofdredacteur van de Moscow Times over de verschillende invloeden.

Video niet beschikbaar

Gele koorts door fake news

Van de 200 miljoen Brazilianen gebruiken er 120 miljoen WhatsApp. Daarmee vormt het één van de grootste problemen voor het land. Bijna iedereen is lid van verschillende groepen, waarin veel fake news wordt verspreid. Nina Jurna ondervindt daar zelf ook veel problemen van. Bij een gele koorts uitbraak in het land werd er vanuit de overheid een oproep gedaan tot vaccinatie: "Via WhatsApp werden er berichten verspreid dat het medicijn niet gebruik moest worden, omdat het niet goed en gevaarlijk zou zijn. Het bleek uiteindelijk om fake news te gaan, waardoor alleen maar meer mensen gele koorts kregen."

Quote

Het bleek uiteindelijk om fake news te gaan, waardoor alleen maar meer mensen gele koorts kregen.

Nina Jurna

Zo'n vijfendertig procent van de Brazilianen leunen op het nieuws dat verspreid wordt via WhatsApp en gebruiken het ook daadwerkelijk als hun dagelijkse nieuwsvoorziening in plaats van de krant of televisie. Veel Brazilianen zijn analfabeet en lang niet iedereen heeft een internetaansluiting thuis. Voicetrack en filmpjes zijn daardoor heel belangrijk voor hen.

"Brazilië is erg verdeeld en er wordt veel gepolariseerd. Mensen verspreiden nieuws dat in hun straatje past. Zeker politieke of maatschappelijke problemen worden alleen maar groter gemaakt door fake news." Het Hooggerechtshof in Brazilië heeft nu een convenant ondertekend met Facebook, Google en Twitter om fake news tegen te gaan.

Creatieve bubbel op Telegram

In Rusland wordt in plaats van WhatsApp veel gebruikt gemaakt van Telegram en fungeert het juist als platform waarop de mensen geïnformeerd worden. Het is een mix tussen Messenger en een Twitter, waarop nu ook veel Russische media is overgestapt.

"Als ik het nieuws wil volgen op een makkelijke manier, open ik telegram", vertelt Eva Hartog. Wereldwijd gebruiken zo'n 200 miljoen gebruikers het platform. Daarvan zijn er ongeveer 18 miljoen Russisch. "Vooral Russische liberalen die opzoek zijn naar een ander geluid of satirische comments gebruiken Telegram. Het is een soort creatieve bubbel", vervolgt Hartog.

Anonimiteit

Ook op Telegram opereren veel gebruikers anoniem. Het is alleen gekoppeld aan een telefoonnummer. "Het grappige is dat er ook enorm veel anonieme blogs zijn, die opereren onder pseudoniem. De anonieme blogs zijn het populairst. De top-10 zijn voornamelijk satirische kanalen of oppositie kanalen."

Quote

Je weet het nooit zeker met het meeste nieuws in Rusland of het echt of nep is

Eva Hartog

De anonimiteit wordt in het geval van Telegram gezien als een pluspunt. De gebruikers kunnen zich kritisch uit laten over het regime of hardere grappen maken over de regering. "Feit dat het anoniem is maakt het mogelijk om dat soort dingen te zeggen. Daardoor kom je niet in de problemen. Het is dan wel anoniem, maar misschien wel de waarheid of een kritische blik die je ervoor terug krijgt." Telegram is in april verboden door de Russische regering. Officieel omdat het gebruikt wordt door terroristen. "Je weet het nooit zeker met het meeste nieuws in Rusland of het echt of nep is. Je weet niet wie de beslissingen heeft genomen of wie er achter zit."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie