'Bin Salman heeft Máxima niet nodig om geloofwaardigheid te winnen'
- Nieuws
- 'Bin Salman heeft Máxima niet nodig om geloofwaardigheid te winnen'
Het was diplomatiek koorddansen dit weekend. Twee bijzondere ontmoetingen op het wereldtoneel hielden de gemoederen bezig. Máxima ontmoette in Japan de Saoedische kroonprins Bin Salman en Trump schudde handen met Kim Jong-un van Noord-Korea.
Het aankaarten van de zaak Khashoggi had een voorwaarden moeten zijn
Máxima
Koningin Máxima oogstte veel kritiek op haar ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in de luwte van de G20-top. Vanuit haar functie bij de Verenigde Naties sprak ze met hem over economische hulp aan vrouwen bij het opzetten van een onderneming en de economische positie van vrouwen in Saoedi-Arabië.
Terwijl alle pijlen voor de moord op journalist Jamal Khashoggi in oktober vorig jaar naar Bin Salman wijzen, ging het gesprek daar niet over. Volgens Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts hadden die vragen wél gesteld moeten worden. "Dat had ze moeten aankaarten, anders hadden ze beter niet in gesprek kunnen gaan."
Het argument dat Máxima heeft meegewerkt aan de geloofwaardigheid van bin Salman als serieuze wereldleider is overtrokken, vindt Paul Römer. "Daar heeft hij Máxima helemaal niet voor nodig." Römer denkt dat de foto van de G20, waar bin Salman in wit gewaad het centrum is van groep wereldleiders is, meer effect heeft. "Als je vraagt waar hij zijn geloofwaardigheid vandaan haalt, dan is het van deze foto."
Foto G20 met Bin Salman in het midden en Merkel aan de flank
Volgens Arjan Postma was de ontmoeting tussen Máxima en kroonprins Mohammed bin Salman onnodig. "Máxima is toch geen wereldleider? Die kan daar leuk over wereldse dingen praten, maar ze kan die dingen niet aansnijden." Daarbij heeft Máxima volgens Postma zelf een familienaam die niet helemaal onbesmet is.
Trump
President Trump gaat de geschiedenisboeken in als de eerste zittende Amerikaanse president die voet zette in Noord-Korea. Trump zelf wekt de indruk dat het 'toevallig zo gelopen is." Zaterdagochtend twitterde hij: "Als Kim Jong-un van Noord-Korea dit leest, wil ik hem op de grens, in de gedemilitariseerde zone, ontmoeten om hem de hand te schudden en hallo te zeggen."
Spontaan
"Bij iedere andere wereldleider zou ik zeggen dat het niet spontaan is, maar bij Trump weet je niet", zegt Ward Wijndelts. Volgens Paul Römer was het vijf jaar gelden volslagen ondenkbaar dat een topontmoeting als deze via Twitter tot stand kwam. Hoewel nog niet duidelijk is wat het resultaat van de ontmoeting is, is het feit dat er contact is veelbelovend. "Stel je voor dat dit een opening is naar hét gesprek over het verdwijnen van de kernwapens, dan heeft hij dat wel mooi voor elkaar gekregen."
Noord-Korea is uit het isolement.
Römer benadrukt dat Noord-Korea jarenlang in een isolement zat en dat daar, mede door deze ontmoeting, verandering in is gekomen. "Noord-Korea is uit het isolement. Misschien helpt dat iets binnen de grens van dat land wat te veranderen."
Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Paul Römer