Cultuur & Media
NTR

Christiaan Alberdingk Thijm: 'De moderne man leent zich voor veel tragiek'

foto: Christiaan Alberdingk Thijmfoto: Christiaan Alberdingk Thijm
  1. Nieuwschevron right
  2. Christiaan Alberdingk Thijm: 'De moderne man leent zich voor veel tragiek'

Christiaan Alberdingk Thijm is een drukbezet advocaat en universitair docent Informatierecht. Toch heeft hij de tijd gevonden om de afgelopen negen jaar te werken aan zijn lijvige nieuwe boek. In Kunststof vertelt Christiaan over zijn tweede boek De familie Wachtman, waarin hij onderzoekt wat zwaarder weegt: het recht op anonimiteit van een spermadonor, of het recht van een kind om te weten van wie het afstamt.

Video niet beschikbaar

Inspiratie

Het boek is geïnspireerd op een interview met een studente in Folia, het blad van de Universiteit van Amsterdam.

Christiaan vertelt: "Ze had jong haar ouders verloren en kwam erachter dat haar vader niet haar biologische vader was. In het ziekenhuis bleek dat haar zaaddonor anoniem wilde blijven. Ze heeft jarenlang gezocht en heeft hem uiteindelijk toch gevonden.

Nu heeft ze contact met deze man en met haar halfbroers. Vanaf 2004 mag je in Nederland niet meer anoniem doneren vanwege het recht van het donorkind. Maar je zal maar opeens een dochter op de stoep hebben staan?! Wat zou er gebeuren als die oude donoren met terugwerkende kracht hun anonimiteit zouden verliezen?

Dat zette mijn fantasie aan het werk. Ik ben het onderwerp van alle kanten gaan bekijken en bestuderen, zowel van het donorkind, de zaaddonor, de gynaecoloog en de wensouders. Daar heb ik deze roman van gecomponeerd."

Sympathie voor de underdog

De hoofdpersoon van het boek, Philip Wachtman, is net als Christiaan ook advocaat en docent, maar vooral een antiheld. "Mijn hoofdpersoon is een tikkeltje autistisch, heeft een midlifecrisis, last van winderigheid en is antisociaal. Ja, ik vind het leuk om de moderne man op de hak te nemen, maar ik ben na negen jaar toch van hem gaan houden.

De moderne man leent zich nu eenmaal voor heel veel tragiek. Kijk naar onze wereldleiders, kijk naar Trump, Johnson of zelfs Rutte, dat zijn toch jongetjes? Hoe Rutte op die fiets zit?!"

Zowel in zijn boeken als in zijn praktijk als advocaat lijkt Christiaan Alberdingk Thijm zich te bekommeren om de verschoppeling.

"Ik heb als advocaat wel sympathie voor de underdog, voor degene die het niet makkelijk heeft. Terwijl ik ook grote bedrijven als Netflix vertegenwoordig. Ik doe een combinatie van zaken, ik probeer vijftien procent van mijn werk te besteden aan sociaal maatschappelijke zaken. Ik kan niet tegen onrecht."

Een gezin met vijf jongens

Er zit een sterk competitief element in zijn boeken. Vooral de mannen nemen het tegen elkaar op. Christiaan, afkomstig uit een gezin met vijf jongens, weet wel wat dit betekent.

"Vijf jongens. Ik was de jongste, fysiek niet de sterkste, ik moest wel verbaal gaan boksen en deed dat ook voortdurend. Bij mannen is het ook wel geoorloofd om competitief te zijn. Helaas is het bij vrouwen nog taboe, dan ben je meteen een bitch.

Waarschijnlijk ben ik door dat opboksen tegen die broers wel een ambitieus mannetje geworden. Ik vind dat niet per se negatief, best goed eigenlijk, als we allemaal ons beste beentje voorzetten!"

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie