Cultuur & Media
NTR

Regisseur Shamira Raphaëla: 'Film is alles voor mij. Film is mijn leven'

  1. Nieuwschevron right
  2. Regisseur Shamira Raphaëla: 'Film is alles voor mij. Film is mijn leven'

Na een carrière als regisseur van tv-programma’s als Expeditie Robinson en Spuiten en Slikken maakt Shamira Raphaëla al jaren furore met schrijnende maatschappelijke documentaires waar ze onder andere een Gouden Kalf mee won. Ze vertelt in Kunststof over haar grote passie voor het filmvak: "Film is alles voor mij. Film is mijn leven, ik verlies me helemaal in het film maken, ik word mijn films."

Shamira Raphaëla, regisseur - Kunststof

'Alles is een scène voor mij'

"Alles is een scène voor mij. Ik probeer door middel van mijn films het leven te begrijpen, er vat op te krijgen. Ik voel me gezegend dat ik dit vak kan uitoefenen, dat ik mijn grote passie en droom kan verwezenlijken.

Ik kom uit zo’n andere wereld, de wereld van de underdogpositie, dus ik moet me er ook helemaal ingooien. Ik mag mijn kansen niet verkwanselen. Het Gouden Kalf in 2019 was de stempel van de filmindustrie: jij mag er zijn. Zelf wist ik dat natuurlijk al, zonder zelfvertrouwen had ik niet zo hard kunnen werken."

Een brug kon tussen twee werelden

Samira heeft het vak als autodidact helemaal zelf onder de knie gekregen. Jarenlang werkte ze als regisseur voor reality-programma’s. Nu wil ze haar eigen verhalen vertellen. Haar eerste film ging over de drugsverslaving van haar vader en broer, maar ook over haar liefdevolle kijk op hun leven samen.

"Sinds ik jong ben laveer ik tussen twee werelden. De onderkant van de maatschappij en het zogenaamde ‘normale’ leven. Ik denk dat ik alle pijn en verdriet heb meegemaakt om het te kunnen vertalen in film en een brug kon worden tussen die twee werelden."

Shabu

Haar vierde film Shabu vertelt het verhaal van de 14-jarige Rotterdams-Surinaamse puber die opgroeit in de beroemde flat de Peperklip in Rotterdam. Omdat hij de auto van zijn oma total loss heeft gereden heeft hij de hele zomer straf. Hoe hij deze periode ondergaat volgen we vanuit zijn ogen, van heel dichtbij.

"Ik heb deze film gemaakt omdat ik het gevaarlijk vind dat er altijd maar dezelfde beelden over mensen geplakt worden. Al die clichés van criminaliteit en ellende. Ik wil een tegenkleur bieden. Een verhaal waarin de andere kant van de Caribische cultuur en leven in Nederland verteld worden.

Ik zocht een krachtige hoofdpersoon met een positieve uitstraling en een warme familie om zich heen. Het is een universeel en licht verhaal geworden over opgroeien. Het is ‘feel good in de hood’. Na jaren van zware onderwerpen was het een heerlijke film om te maken."

Op het IDFA won de film de Award for Best Youth Film.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie