Loopt de Haagse pers te veel aan de leiband van de macht?
- Nieuws
- Loopt de Haagse pers te veel aan de leiband van de macht?
De parlementaire pers zit te veel op schoot bij de politiek en dan met name bij de voorlichters en spindoctors. Dat schrijven journalisten Kim van Keken en Diewertje Kuijpers in hun manifest Kies toch niet steeds de kant van de macht. In De Nieuws BV gaat Van Keken in debat met politiek duider Peter Kee, die zelf frequent wandelgangenwandelaar is onder meer voor Op1.
Video niet beschikbaar
Kim van Keken heeft problemen met de werkwijze bij talkshows zoals Op1. "Je maakt afspraken met politici. Ik zie zelden echt goede interviews. Het zijn vaak halfbakken plannetjes die worden gelanceerd." Van Keken vindt dat journalisten zich op deze manier te veel laten gebruiken.
Voorlichters, spindoctors en duiders
Peter Kee snapt de kritiek, maar legt ook uit dat je als politiek redacteur van een talkshow gedwongen bent om zo te werk te gaan. De politici komen immers niet vanzelf naar de studio. "Er zit tegenwoordig – en vroeger eigenlijk ook al - een flinke muur van voorlichters en spindoctors tussen."
Als er geen politici aan de talkshowtafel zitten, zijn het wel de politieke duiders die aanschuiven. Van Keken vindt dat die te veel worden ingefluisterd door de spindoctors van de coalitiepartijen en zo eigenlijk dat beleid verdedigen. Kee weerlegt dat en deelt zijn eigen ervaring. Hij wordt zeker door de coalitie gebeld op het moment dat hij 's avonds ergens aanschuift. "Maar je legt je oor overal te luister en belt ook met andere mensen, dus ook uit de oppositie."
Waan van de dag
Een ander kritiekpunt uit het manifest is het overheersen van de waan van de dag. De parlementaire journalisten zijn volgens Van Keken liever daarmee bezig dan met écht belangrijke zaken. Kee erkent dat het daar dikwijls om draait. "Mensen kijken ook om die reden naar die programma's. Als er iets speelt, willen mensen daarover geïnformeerd worden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.