Hoe Els Visser een schipbreuk overleefde en de beste triatleet van Nederland werd
- Nieuws
- Hoe Els Visser een schipbreuk overleefde en de beste triatleet van Nederland werd
Els Visser overleefde in 2014 als een van de weinigen een schipbreuk op open zee in Indonesië. Urenlang zwom ze tegen golven op naar een onbewoond eiland, en wist zich op wonderbaarlijke wijze te redden. Nu deelt ze in haar boek Geen zee te hoog hoe ze de schipbreuk heeft overleefd en een top-triatleet is geworden.
Els Visser (13 januari 2021) - Nooit meer slapen
Schipbreuk
Het was de langste nacht van mijn leven, vertelt Els Visser in Nooit Meer Slapen. "Als student geneeskunde was ik naar Indonesië afgereisd om daar een coschap te volgen. Daarna had ik tijd over om een trip door de eilanden van Indonesië te maken. Ik deed mee aan een boottrip van het Lombok-eiland over de Floreszee naar Flores."
Die boottrip heeft haar leven voorgoed veranderd, legt Visser uit. Wat een prachtige reis over de oceaan had moeten worden, eindigde in een fatale ramp. De boot stuitte op het koraalrif en zonk na twee dagen. "Ik hoorde een groot kabaal, de boot stuiterde over de golven heen. Het was heel onrustig en de situatie werd steeds onstuimiger."
Niet veel later vielen de motoren van de boot uit en belandden de passagiers en bemanningsleden diep in de nacht de oceaan in. "Ik kwam in een overleefmodus terecht, we konden niemand bereiken. Er was ook geen noodplan door de bemanning bedacht, dus namen wij als toeristen de leiding."
Overleven
"We lagen in die zwarte oceaan. Enkel het dak van de boot was boven waterspiegel en er was een kleine reddingsboot. Die nacht hebben we in afwisseling met elkaar op het dak en op de reddingsboot gezeten. We hebben toegeleefd naar zonsopgang, het was zo koud." Eenmaal bij daglicht zag Visser tot haar grote vreugde een schim wat op een eiland leek. Er kwam een tweede optie bij om te overleven: zwemmen naar het onbewoonde vulkaaneiland.
"Uiteindelijk heb ik samen met een paar andere medepassagiers gezwommen naar het eiland." Het werd een zwemwedstrijd tegen de dood. "We hebben 8 uur lang non-stop gezwommen en vlak voor zonsondergang het eiland gehaald." Het verhaal ging verder en via een reddingsboot werden Visser en de andere passagiers opgemerkt en opgehaald. Visser werd met de andere overlevenden opgevangen door de ambassade en verzorgd in het ziekenhuis.
Topsporter
"Er zit een bepaald verband tussen de races die ik nu doe als triatleet en dat wat ik ooit heb meegemaakt", vervolgt Visser. Als triatleet moet ze oneindige afstanden lang zwemmen, daarna een oneindiger afstand fietsen om vervolgens nog eens marathon af leggen. Dat moet wel een verband hebben met die schipbreuk, verklaart Visser.
"Ik kwam in aanraking met die sport en vond de afstanden die triatleten moeten afleggen zo bizar. Het is onmenselijk, dacht ik." Hoe mooi ze de medische wereld ook vond, heeft Visser besloten om haar stappen te zetten in de wereld van triatlon.
"Ik wilde heel graag die race doen en de finish halen. In de zomer van 2017 werd ik eerste in de triatlon van Zwitserland. Iedereen had door dat ik veel talent had. Bij de Nederlandse Triatlon-bond vroeg ik een proefstatus aan, zij zagen ook dat het werkte." Tegenwoordig heeft Els Visser als topsporter meerdere sportcontracten in Nederland, Australië en Zwitserland.
Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?
Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.