Jet Bussemaker: ‘Meer tegenspraak en reflectie gewild over het coronabeleid’
- Nieuws
- Jet Bussemaker: ‘Meer tegenspraak en reflectie gewild over het coronabeleid’
Nederland schoot erg tekort. Dat is de conclusie in een tussentijdse evaluatie van het Nederlandse coronabeleid door adviesbureau KPMG. Jet Bussemaker zegt bij Spraakmakers dat ze meer 'tegenspraak en reflectie' had gewild bij het kabinet, het OMT, in de Kamer en van de media.
Video niet beschikbaar
Oud-minister Jet Bussemaker is voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving. Ze vindt dat er "uiteindelijk te weinig vragen zijn gesteld" over de achterliggende en leidende principes áchter het coronabeleid van het kabinet.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"De journalistiek zat op de lijn van het regeringsbeleid en de regering zei: we varen op het kompas van de wetenschap." Volgens Bussemaker kan de wetenschap nooit één op één vertaald worden naar goed beleid, en al helemaal niet op basis van alleen de medische wetenschap. Ze vindt dat in de media, maar ook binnen het OMT en in de Kamer, de discussie over hoe om te gaan met het coronavirus breed gevoerd had moeten worden en op basis van meerdere disciplines en vormen van kennis.
Tegenspraak organiseren
"In tijden van crisis moet je je tegenspraak organiseren", zegt Bussemaker. Ze denkt dat op alle niveaus andere geluiden toegelaten hadden moeten worden. "En dan bedoel ik niet geluiden van mensen met een mening, die maar wat roepen. Maar het liefst onderbouwde geluiden, met meer afstand en vanaf een helikopterperspectief."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoofdredacteuren óók kritisch
Kidsweek-hoofdredacteur Henrike van Gelder zegt dat er ook in een eerste evaluatie bij het Genootschap van Hoofdredacteuren, kritisch gereageerd werd op de eigen rol. De hoofdredacteuren bespraken in een eerste evaluatie hoe zij als media bericht hebben over de coronacrisis. "De tendens was dat we dit niet al te kritisch hebben gedaan in het begin en dat we dit misschien iets anders hadden moeten doen."
Van Gelder benadrukt dat het achteraf gemakkelijk redeneren is. "We zaten toch in een soort oorlogssituatie. We zagen de beelden vanuit Italië binnenkomen van kerken vol met dode mensen. Blijf dan maar eens rustig en kritisch kijken of we het in Nederland goed aanpakken."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!