'Joodse mensen en de staat van Israël worden te vaak naast elkaar gelegd'
- Nieuws
- 'Joodse mensen en de staat van Israël worden te vaak naast elkaar gelegd'
Sophie Straat nam deel aan de pro-Palestina protesten in Amsterdam, sprak voor de Amsterdamse gemeenteraad en organiseert binnenkort Sophie Straats Protestfest II in Paradiso. De opbrengst hiervan gaat naar hulp voor mensen in nood in Gaza. In Nooit Meer Slapen vertelt de Joodse zangeres over haar activisme: "Ik zou denken dat we allemaal anti-genocide zijn. Waarom gaan we dan niet allemaal in verzet?"
Sophie Straat (zangeres) - Nooit meer slapen
Studentenprotesten
Begin mei verzamelden honderden studenten zich op de campus van de Universiteit van Amsterdam met de eis dat de instelling diens banden verbreekt met Israëlische universiteiten. Ook Sophie Straat deed mee aan de protesten, ondanks dat ze zelf geen student is. "Ik ben heel solidair met de studenten."
Ondanks de controverse rondom het protest, kijkt Straat tevreden terug op die week. "Ik denk dat het heel goed gaat met het protest. De protesten werden door media en politici afgeschilderd als iets negatiefs, maar er gebeurde echt iets moois, er vond een revolutie plaats." Volgens Straat bracht solidariteit de studentengemeenschap samen. "Ik weet nog hoe we daar zaten bij de Oudemanhuispoort. We keken elkaar aan en we waren hoopvol. Het voelde als een lichtpuntje, want misschien kwam er verandering aan."
Om een punt te maken, moet je misschien gewoon een baksteen uit de grond trekken.
Escalatie
Volgens Sophie Straat liep het bij de studentenprotesten pas mis toen de politie ingreep. "Het protest was vreedzaam, hoopvol en mooi, tot het moment dat de politie kwam en het agressief en grimmig werd." Dat dit ook leidde tot escalatie aan de kant van de protesteerders, vindt Straat begrijpelijk. "Om een punt te maken, moet je misschien gewoon een baksteen uit de grond trekken, daar ben ik het mee eens." Verder praat Sophie niet graag over de vernielingen tijdens het protest. "In Gaza sterven mensen. Er wordt een land bezet, een volk uitgeroeid en we normaliseren dat allemaal. Daar hebben we het niet over, maar wel over de graffiti op de muur in Amsterdam."
Joods
Er was rondom de protesten veel te doen rondom de veiligheid van Joodse studenten, maar volgens Straat, zelf van Joodse afkomst, was dat niet nodig. "In de media wordt gezegd dat Joodse jongeren zich onveilig voelen. Dat geloof ik wel, maar ik geloof ook dat dat komt omdat we Joodse mensen en de staat van Israël alsmaar naast elkaar leggen. Als Joods persoon zie ik het als twee verschillende dingen. Het gevaar ontstaat pas echt als je die twee naast elkaar gaat leggen."
Volgens Straat is het juist logisch voor een persoon van Joodse afkomst om aan de kant van Palestina te staan. "Als Joods persoon ben je natuurlijk anti-genocide, want genocide mag nooit meer gebeuren. Ik zou zelf ook denken dat we eigenlijk allemaal anti-genocide zijn. Waarom zijn we het dan over andere dingen aan het hebben? Waarom gaan we dan niet allemaal in verzet?"
Gerelateerde podcast
Nooit meer slapen
Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag
Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.
Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.