Hoe woorden met trans- als troltechniek kunnen worden gebuikt
- Nieuws
- Hoe woorden met trans- als troltechniek kunnen worden gebuikt
Elke week zoekt de hoofdredacteur van de Dikke van Dale in kranten, tijdschriften en internet naar nieuwe woorden. Onlangs dook het woord 'transleeftijd' op in Nederland en België, maar volgens Den Boon moet je oppassen dat dit woord niet "pesterig" wordt gebruikt, zegt hij in De Taalstaat.
Video niet beschikbaar
Het woord transleeftijd werd deze week voor het eerst gebruikt in een column in de Telegraaf. "Columnist en schrijver Leon de Winter schrijft dat hij eigenlijk 38 jaar oud is, en hij noemt dat een transleeftijd." Dus een andere leeftijd dan je werkelijk bent.
De draak steken met transgenders
Het woord komt uit het Engels (transage) maar dook volgens Den Boon deze week óók op in het Belgische weekblad Knack, maar dan in een andere context. "Dat tijdschrift maakte duidelijk dat mensen op internet zeggen een transleeftijd te hebben om daarmee de draak te steken met transgender personen."
Dat gebeurt volgens hem ook met mensen die zich als transetnisch of transraciaal zeggen te identificeren. "Het is een zogeheten troltechniek", zegt Den Boon.
Zwarte propaganda
Het overnemen van woorden of woorddelen door de tegenstander om ze daarmee belachelijk te maken, wordt in het de VS ook wel 'zwarte propaganda' genoemd, legt Den Boon uit. De Van Dale-directeur denkt overigens niet dat columnist De Winter het op deze manier bedoelde, maar denkt wel dat je 'een beetje moet oppassen' met het gebruik van het woord trans-.
De Taalstaat (KRO-NCRV)
Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.