Ellen Deckwitz: 'Bij ons kwamen Sony en Toyota het huis niet in'
- Nieuws
- Ellen Deckwitz: 'Bij ons kwamen Sony en Toyota het huis niet in'
Bij het overlijden van haar Indische grootmoeder ontdekt dichter Ellen Deckwitz dat ze de enige in haar familie is die haar levensverhaal te horen heeft gekregen. Na gesprekken met mensen die wortels hebben in voormalig Nederlands-Indië, schetst ze de gevolgen van een oorlog in verhaal en gedicht. In Kunststof vertelt Deckwitz over haar nieuwe dichtbundel Hogere natuurkunde.
Sinds haar entree in de letteren is dichter Ellen Deckwitz (1982) niet meer te stuiten: de afgelopen jaren verschenen van haar hand prijswinnende bundels en boeken over schrijven. Ze is de koningin van de poetry slam en ontwikkelde zich tot een van onze meest aanstekelijke poëzieambassadeurs.
Video niet beschikbaar
Deckwitz: "Ik wilde eerst een biografie over haar leven schrijven maar langzamerhand werd het een mix tussen verhaal en gedicht. Ik heb vijf jaar aan deze bundel gewerkt.
"In 2014 toen mijn grootmoeder overleed, ontdekte ik aan de rand van het graf hoe weinig mijn moeder wist over het oorlogsverleden van haar moeder en hoeveel ik zelf wist, omdat mijn oma mij er dagelijks over had verteld. Eigenlijk heeft mijn moeder haar moeder via mij opnieuw leren kennen. Hoe ze was en wat ze in de kampen had meegemaakt."
Uitverkoren
"Aan de anderen vertelde mijn grootmoeder niets en mij liet ze niets bespaard. Je hoeft aan een kind echt niet te vertellen hoe iemand tot bloedens toe wordt afgeranseld, of hoe het ging met het uitzoeken van potentiële troostmeisjes in het kamp. Zo begonnen bij mij de nachtmerries. Maar tegelijkertijd voelde ik me uitverkoren dat ze al die verhalen aan mij vertelde. Zeker omdat ze nooit aardig tegen mij deed."
'Mijn moeder zei heel mooi: volgens mij is de warmte die ze nog had in Indië achtergebleven'
"Mijn oma heeft in het kamp veel geleden. Ze heeft haar eigen moeder voor haar ogen zien sterven en heeft haar zelf moeten begraven. Haar lievelingsbroer overleed bij de aanleg van de Birmaspoorlijn."