Nationaal Theater komt met toneelstuk over politieke debat
- Nieuws
- Nationaal Theater komt met toneelstuk over politieke debat
Een theaterstuk over het Nederland van nu. Daarmee gaat het Nationale Theater binnenkort het land door. Laagland heet het, een komedie over landjepik in de polder. Regisseur Eric de Vroedt vertelt erover in Met het Oog op Morgen.
Komedie over landjepik in de polder
Video niet beschikbaar
"We wilden de gekte van het moment beschrijven", vertelt De Vroedt. "Ik en schrijver Nathan Vecht waren voor corona al begonnen, maar toen kwam al die gekte er nog bij. De complottheorieën en de spanning in de samenleving", aldus De Vroedt.
Een ogenschijnlijk klein probleem
Het stuk gaat vooral over het gevoel van mensen. "Dus hoe we met elkaar in het politiek debat zitten", zegt De Vroedt. Het gaat volgens hem niet letterlijk over bepaalde onderwerpen. Het politieke debat en de meningsverschillen worden allemaal met een flinke doses humor beschreven.
Het stuk gaat over een man die in zijn geboortedorp duurzame woningen wil bouwen. Het probleem is dat de regionale reddingsbrigade daar een klein strandje heeft. Op het oog een klein probleem. Doordat de samenleving zo verhard is geraakt mond dit uit tot een groot drama. "Iets waar het theater goed bij gedijt", aldus De Vroedt.
Persoonlijk leven
Inspiratie voor het stuk haalde De Vroedt ook uit zijn eigen leven. "Mijn broer woont in Dokkum, mijn zwager woont in Ankerveen. En hij kijkt bijvoorbeeld dan weer met dedain naar de stedelingen die daar komen wonen. Dus in onze families hebben we wel contact gezocht om hun verhalen te horen."
Het stuk wil dan ook veel perspectieven laten zien. "Als publiek wordt je als het ware door het stuk heen geslingerd. Je bent het eens met de dorpsbewoners, maar ook met de mensen uit de stad", zegt De Vroedt. "Het hield ook mezelf een spiegel voor. Want ook wij stedelingen kijken soms minachtend naar de provincie of de boer, zonder dat we echt weten wat er speelt."
De Vroedt hoopt dat mensen zich kunnen herkennen in het stuk. "Dat mensen kijken en de acteurs zien spelen en denken, jeetje dit is ons land, of dat nu rouw daarom is of een gevoel van dat je het anders wilt, dat maakt niet uit."