Cultuur & Media

Waarom krijgt een bestsellerauteur als Ken Follett nauwelijks recensies?

foto: Kingbridge trilogie van Ken Folletfoto: Kingbridge trilogie van Ken Follet
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom krijgt een bestsellerauteur als Ken Follett nauwelijks recensies?

[NTR] De Engelse Ken Follett heeft ontelbare trouwe fans en naar eigen zeggen inmiddels wereldwijd ruim 160 miljoen boeken verkocht. De Kingsbridge-saga is het populairst. Waarom worden dit soort boeken nooit besproken in de bijlages van de krant, vroeg presentator Chris Kijne zich af in de NPO Radio 1 Boekenpodcast.

#32 - Mieke van der Weij en Chris Kijne bespreken: Kingsbridge, Het smartlappenkwartier, De vogels en Sakura - De Boekenpodcast

Kingsbridge

Een trilogie die zich afspeelt in het Engelse Kingsbridge, waar een kathedraal gebouwd wordt. In de 12e eeuw weet meester bouwer Tom daar in opdracht van prior Philip een kathedraal te bouwen zoals er nog nooit een gebouwd is in Engeland. Zo groot, zo licht, en met luchtbogen...

"Het zijn historische romans met enorm goed researchwerk. Je leert ontzettend veel over die tijd. En het is heel kleurrijk geschreven", vertelt Chris. "Het is ook wel het verhaal van de opkomende steden. Die bouwer is echt zo'n vertegenwoordiger van de opkomende burgerij in de Middeleeuwen."

Lectuur en literatuur

"Vroeger zou dit lectuur genoemd worden. Ik weet niet of dat onderscheid nog gemaakt wordt. Het is lekker leesbaar. Het is geen Tolstoj, laat ik het zo zeggen. Maar de verhalen lopen als een trein. Als ik het las, merkte ik dat ik genoot van de verhalen.

"Wat maakt dat zo je nieuwsgierig bent steeds naar het vervolg?", vraagt Mieke van der Weij. "Omdat het verhaal goed verteld wordt", antwoordt Chris. "Je wilt weten hoe het verder gaat met de karakters. die verhalenlijnen lopen lekker door elkaar."

Mieke: "Het verbaasde mij dat ik er nog nooit van gehoord heb. Dat vind ik dus gek eigenlijk, dat deze man zo ontzettend populair is en dat het jou en mij totaal was ontgaan."

'Het zijn hele populaire boeken'

"Daarom vond ik het ook leuk om het er over te hebben", reageert Chris. "Over het algemeen worden in deze podcast boeken besproken die in de boekenbijlages van de kranten staan en die als literatuur worden beschouwd. Dit soort boeken worden eigenlijk niet serieus besproken en dat vind ik wel jammer, want er is een heel breed publiek voor.

En waar zijn boekenbijlages voor? Die zijn er om zoveel mogelijk lezers te informeren over zoveel mogelijk boeken waar ze plezier aan kunnen beleven. Dat geldt ook voor deze boeken. Het is echt niet slecht, ik heb het met zoveel plezier gelezen."

Net als bij films

Chris: "Ik moest denken aan de manier waarop we met film omgaan. Er is niemand die het raar vindt dat je van Bergman houdt, maar ook naar Raiders of the Lost Ark gaat. En in boeken zijn we toch nog steeds een beetje geneigd dat onderscheid te maken en dat is eigenlijk vreemd."

Mieke: "Terwijl een goed gemaakte Netflixserie wel door iedereen wordt bekeken en bejubeld. Daar zou je het mee kunnen vergelijken." Chris: "En ook daar heb je allerlei niveaus die je op allerlei verschillende manieren kunt waarderen."

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie