Kritiek op Belgische justitie zwelt aan na moord op studente Julie
- Nieuws
- Kritiek op Belgische justitie zwelt aan na moord op studente Julie
De moord op de 23-jarige Antwerpse studente Julie van Espen houdt België in zijn greep. De man die bekend heeft Julie te hebben vermoord, is al eerder veroordeeld voor verkrachting, maar was op vrije voeten in afwachting van zijn hoger beroep. Er is veel kritiek op de gang van zaken in de Belgische rechtspraak, zegt misdaadjournalist Douglas de Coninck van De Morgen.
Video niet beschikbaar
In 2004 verkrachtte Steve B. voor het eerst iemand. Hij verklaarde dat hij in zijn jeugd zelf seksueel was misbruikt door zijn stiefopa. "Hij was aan het bedelen op het centraal station van Antwerpen toen hij zijn slachtoffer ontmoette", vertelt De Coninck. "Ze raakten in gesprek en diezelfde avond ging hij nog bij haar op bezoek. Hij zegt dat hij iets van zijn stiefopa's stem herkende in de hare. Toen ging het mis."
B. werd veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Na zijn vrijlating leefde hij opnieuw op straat. "Later, in 2016, had hij inmiddels een kind en was hij weg bij de vriendin met wie hij die kreeg. Daarna was er weer een nieuwe relatie en zij verliet hem." B. drong daarop haar huis binnen en verkrachtte haar.
Hij werd opnieuw veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, maar ging in hoger beroep. Op het moment dat zijn pad kruiste met die van Julie was hij in afwachting van zijn zaak. "Hij heeft sinds de laatste veroordeling nog geen dag van die vier jaar gezeten. Dat is niet uit te leggen aan de familie van Julie", zegt De Coninck.
Strafwet trager geworden
Het is volgens De Coninck in België sowieso erg omslachtig voor slachtoffers om aangifte te doen. "Je mag niet douchen en je moet direct naar de politie. Daar zit je dan weer uren te wachten op een dokter die een uitstrijkje maakt. Dat is allemaal verschrikkelijk psychisch belastend voor iemand met zo'n trauma."
Dat daders vervolgens vrijuit kunnen gaan, maakt veel Belgen boos. "De afgelopen jaren zijn er veel wijzigingen geweest in de strafwet. Het belangrijkste is dat het principe en de procedures van het vennootschapsrecht nu worden toegepast." Dat betekent in de praktijk dat procedures trager zijn geworden. "In het vennootschapsrecht kan een zaak jaren slepen en dat vindt men heel normaal omdat het alleen maar om geld gaat. Terwijl in het strafrecht alles veel simpeler was."
Volgens De Coninck moet de Belgische minister van Justitie de strafwet opnieuw onder de loep nemen. "De afgelopen vier jaar was het een bouwplaats en nu zie je de manco's terug. Iemand is snel veroordeeld, maar als er hoger beroep wordt aangetekend zijn we zo twee jaar verder en de dader is intussen op vrije voeten."