Ruben Terlou over zijn nieuwe serie: 'In elke uithoek van de wereld zijn Chinezen te vinden'
- Nieuws
- Ruben Terlou over zijn nieuwe serie: 'In elke uithoek van de wereld zijn Chinezen te vinden'
In Alaska, Groenland, Madagaskar, Kazachstan, Panama, Peru, Nieuw-Zeeland en de Verenigd Arabische Emiraten: werkelijk overal ter wereld, in elk land, bestaat een omvangrijke populatie Chinezen. Des te moeilijker voor documentairemaker Ruben Terlou en zijn team om te kiezen waar ze wilden filmen voor hun nieuwe documentaireserie De Wereld van de Chinezen. Die volgt in zeven verschillende landen de verhalen van Chinese immigranten én onderzoekt hun invloed op de lokale bevolking.
Terlou maakte al eerder series over Chinezen in China, in Bureau Buitenland vertelt hij waarom hij dit keer juist buiten de grenzen van het grote rode rijk van Xi Jinping op pad ging.
VPRO BB Ruben
"De invloed van China is aan het toenemen, de rol van het land wordt op het wereldtoneel groter en groter", stelt Terlou. Hij vond dat een van de belangrijkste redenen om deze serie te maken. Volgens de documentairemaker en fotograaf bepaalt China overal ter wereld het leven van miljoenen mensen. Is dat een waarschuwing aan de kijker? Terlou: "Er zit wel een bepaalde boodschap in de serie: open je ogen voor China. We kennen het land in het westen niet goed genoeg."
Meneer Wu
Maar naast deze boodschap gaat De Wereld van de Chinezen ook over alle Chinezen die hun gezin, familie en vrienden achterlaten op zoek naar een betere toekomst in een ander land. Of omdat ze een mooie kansen zien voor een bloeiende onderneming, zoals meneer Wu. Die vanuit niets een hele katoenplantage opzette in Madagaskar.
Die aflevering laat ook meteen zien hoe dat eraan toegaat in een arm land. Meneer Wu heeft hele goedkope arbeidskrachten in dienst: hele Malagassische families, van kleine kinderen tot bejaarden. "Dat is natuurlijk een vorm van uitbuiting en kinderarbeid, en toen ik die kleine kinderen zag werken in de felle zon deed dat me echt wat", stelt Terlou. Maar toch wil hij de man niet veroordelen: "Hij was vroeger ook arm, hij heeft ook moeten werken als kind, en uiteindelijk wil meneer Wu die mensen opleiden zodat ze zelf ook ooit katoen kunnen verbouwen."
Kritisch
Heeft deze serie het beeld dat Terlou had van China en Chinezen ook veranderd? "Ik ben wel anders gaan kijken naar China, door de kennis die ik heb opgedaan tijdens het filmen. Overal ter wereld worden Chinese staatsbedrijven opgezet, onder het mom van: we komen jullie helpen. Maar eigenlijk zit er een doordachte strategie achter." Ook merkt Terlou de toegenomen repressie van China: "Chinezen worden voorzichtiger in wat zij zeggen. Ze durven de Communistische Partij niet meer de bekritiseren, dat is een zorgwekkende trend."
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.