Buitenland
BNNVARA

Wat kan de EU doen tegen onmenselijke abortuswet in Polen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kan de EU doen tegen onmenselijke abortuswet in Polen?

Abortus is, sinds kort, vrijwel verboden in Polen. Het Europees Parlement heeft de nieuwe anti-abortuswet al veroordeeld. Maar kan het ook echt een vuist maken tegen dit verbod? "Deze mensen hebben financiële steun nodig", zegt PvdA Europarlementariër Vera Tax in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Vandaag vindt een hoorzitting plaats in het Europees Parlement over het verbod op abortus in Polen. PvdA Europarlementariër Vera Tax wil financiering voor organisaties die zich inzetten voor vrouwenrechten. Ondertussen komen steeds meer Poolse vrouwen voor een abortus naar Nederland.

Onveilige abortus

Polen kende al één van de strengste abortuswetgeving van Europa. Maar sinds kort is deze verder aangescherpt. Nu zijn ook zwangerschapsafbreking bij foetale afwijkingen verboden. De katholieke kerk, die bij de oerconservatieve regering succesvol heeft gelobbyd voor het verbod, vindt dat vrouwen hoe dan ook moeten baren. Ook als de foetus nauwelijks overlevingskansen heeft, zodat de geborene gedoopt kan worden.

"Onmenselijk", vindt arts Nienke van Teijlingen. "En we weten vanuit onderzoek dat als je abortus verbiedt, het niet minder plaatsvindt, maar wel onveiliger." Volgens haar is de kans groot dat in Polen nu meer onveilige abortussen plaatsvinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Financiering van vrouwenrechtenorganisaties

Hoewel Europa niet de bevoegdheid heeft om zich te bemoeien met abortuswetgeving in lidstaten hoopt Tax dat de Commissie wel met maatregelen komt. "Bijvoorbeeld met financiering van de vrouwenrechtenorganisaties in Polen. We moeten als Europa de democratie en de rechtstaat blijven financieren."

Van Teijlingen is naast arts ook vrijwilliger bij het Abortion Network Amsterdam (ANA). Poolse vrouwen wijken nu dus uit naar het buitenland voor een abortus, en de vrijwilligers ANA helpen ze dan op weg. Toen de Poolse wet op 27 januari inging, stond de telefoon roodgloeiend. "Het gaat dan vooral om vrouwen die zwanger waren van een foetus met afwijkingen."

De vrijwilligersorganisatie helpt met de logistiek, begeleiding maar ook de financiering. "Een latere-termijn-abortus in Nederland kost meer dan duizend euro. Dat is ongeveer twee keer het modale maandsalaris in Polen. Deze mensen hebben dus ook financiële steun nodig", aldus Van Teijlingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Er is veel ongelijkheid'

Van Teijlingen ziet ook een nieuwe vraag ontstaan, doordat vooral Poolse vrouwen met een zwangerschap met foetale afwijkingen zich melden. "We krijgen steeds vaker de vraag: 'Wat gebeurt er met het kindje?'"

Volgens Van Teijlingen krijgt een Poolse vrouw namelijk niet dezelfde opties als een Nederlandse vrouw met foetale afwijkingen. "Er is veel ongelijkheid. Een vrouw in Nederland met een foetus met afwijkingen krijgt altijd de keuze om ook te bevallen in een ziekenhuis. Met een afscheid en psychische begeleiding. Een Poolse vrouw heeft die keus niet. Die moet naar een abortuskliniek."

"Ik hoop de Nederlandse organisaties die zich inzetten voor Poolse vrouwen, straks ook aanspraak kunnen maken op financiële middelen van de EU", reageert Tax.

Wat kan de EU doen tegen abortuswet Polen?

Meer van De Nieuws BV.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie