Buitenland
NOS

Speurhonden inzetten om smokkel van dieren tegen te gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Speurhonden inzetten om smokkel van dieren tegen te gaan

De smokkel van zeldzame dieren is wereldwijd een steeds groter probleem. Erik Groenendijk van Wildlife Solutions gaat volgende maand naar Nepal om zelf actie tegen de smokkelaars te ondernemen. Dit doet hij samen met twee speurhonden die hij heeft getraind, vertelt hij in Met het Oog op Morgen. Een van de speurhonden, Bizzy, is in de studio.

Smokkel van zeldzame dieren wordt steeds groter probleem

Video niet beschikbaar

Check-points

Groenendijk vertelt over het wereldwijde probleem. Hij wil specifiek in Nepal te werk gaan. "In Nepal heb je het Bardia National Park. Dat is ongeveer duizend vierkante kilometer, echt gigantisch groot. Daar leven de rode panda, de olifant, tijgers, neushoorns en luipaarden. Die worden massaal gestroopt en over de wegen gesmokkeld naar China. Wij gaan met de hondjes op die wegen staan en check-points oprichten. Iedereen die daar voorbij wilt komen met zijn bagage wordt gecontroleerd met de hondjes."

Dat dat zorgt voor een enorme file, maakt voor Groenendijk niets uit. "Nu wordt het niet gedaan en wordt er met de ogen even in de auto gekeken. Met honden gaat dat zo verschrikkelijk snel. Als de koffers in de achterbak liggen kan de hond al gaan zoeken. Als hij wat vindt gaat hij zitten. De exotische dieren worden weleens levend meegenomen als huisdier, maar de meeste gesmokkelde dieren zijn gestroopt. De dieren worden gestroopt met een hele nare valstrik waardoor ze dagen lijden."

Tasjes en medicijnen

Groenendijk traint de honden met een bal. "Een hond moet gek zijn van een bal, die moet hij vinden met zijn neus. Als hij dat kent stoppen we de geur van de rode panda daar bij. We halen later het balletje weg en zo gaat de hond achter de geur van de rode panda aan. We hebben contact met een dierentuin, mocht je je afvragen hoe wij aan de geur van de rode panda komen. Die slapen op doeken die we daar hebben neergelegd en die geur laten we de honden ruiken. Als je dat blijft trainen gaat het nooit meer weg. Wij gaan het Nepalese leger opleiden. Eerst doen we dat op een kamp, daarna gaan we ook operationeel werken. Als alles goed gaat blijven de hondjes daar. Dan ga ik alleen nog terug om het welzijn van de dieren te checken en een refresh-training te doen", vertelde Groenendijk.

"Het is een part of the job als mensen agressief reageren. Maar niks doen is ook geen oplossing. Je moet wat, het is ten minste iets. In Mali ben ik samen met een vriend in een hinderlaag gelopen met jihaddisten en kwamen we in een vuurgevecht terecht. In Nepal heb je met stropers te maken en die zullen er ook echt niet voor schromen om te gaan schieten. Maar het leger is er bij en het moet gewoon een keer klaar zijn. Er leven nog maar 2500 rode panda's rond in het wild. Een paar honderd per jaar worden er gestroopt. Je kan er tasjes en potentie verhogende medicatie van maken. Het wordt tijd dat het stopgezet wordt", eindigt Groenendijk.

item oog smokkel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie