Arrestatiebevel Benjamin Nethanyahu van grote symbolische betekenis
- Nieuws
- Arrestatiebevel Benjamin Nethanyahu van grote symbolische betekenis
Het besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Netanyahu is van grote symbolische betekenis, al is de kans dat Nethanyahu daadwerkelijk voor het Strafhof zal verschijnen klein. Dat zegt Thijs Bouwknegt, historicus en onderzoeker bij het NIOD, het Nederlands Instituut voor oorlogs- holocaust- en genocidestudies en gespecialiseerd in internationale gerechtshoven in het geschiedenisprogramma OVT.
Arrestatiebevel voor Netanyahu
Video niet beschikbaar
Afgelopen donderdag vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arrestatiebevelen uit tegen de Israëlische premier Netanyahu en voormalig minister van Defensie Gallant vanwege 'misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de Gaza-oorlog'. Hamasleider Al-Masri wordt vervolgd vanwege de misdrijven in Israël op 7 oktober vorig jaar.
De vervolging van Nethanyahu is historisch. 'Het is voor het eerst dat een leider die een Westerse bondgenoot is, wordt vervolgd', zegt Bouwknecht. Het Strafhof toont daarmee volgens hem lef. 'Ze wrijven Westerse leiders daarmee het internationaal recht onder de neus en geven aan waar de grenzen liggen.'
Kans op arrestatie klein
De kans dat Nethanyahu daadwerkelijk in de boeien wordt geslagen is klein. 'Het Internationaal Strafhof heeft geen slagkracht in het veld. Het kan niet naar Israël om Nethanyahu te arresteren maar is afhankelijk van Israël en landen die lid zijn van het hof om hem te arresteren', vertelt Bouwknecht.
Het Internationaal Strafhof neemt daarmee volgens hem ook een risico, namelijk dat het vooral een symbolisch hof zal worden dat als moreel kompas fungeert.
Geschiedenis Internationaal Strafhof
Na de Tweede Wereldoorlog waren de eerste tribunalen die zich bezighielden met misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven en 'misdaden tegen de vrede': het Internationaal Militair Tribunaal in Neurenberg waar 24 kopstukken van het naziregime werden berecht en het Tribunaal van Tokyo voor Japanse oorlogsmisdadigers. Uit die tribunalen vloeide de Genocide Conventie voort in 1948 waarin werd gesteld dat genocide niet mag worden gepleegd, dat het moet worden voorkomen, en dat het moet worden bestraft.
De conclusie was destijds al dat er voor het berechten een internationaal strafhof zou moeten komen maar het zou nog 50 jaar duren voor het er daadwerkelijk was. Thijs Bouwknecht: 'De Koude Oorlog kwam ertussen en de grootmachten hadden geen behoefte om elkaar voor het gerecht te slepen.'