Buitenland
WNL

Marnix van Rij (IMF): 'Wereldwijde schulden echt riskant'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marnix van Rij (IMF): 'Wereldwijde schulden echt riskant'

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. "We hebben lage groei en hoge schulden. Dat is echt riskant."

Video niet beschikbaar

"Om maar eens een cijfer te noemen: in Nederland verdienen wij 1000 miljard euro per jaar. De wereldwijde schulden zijn het honderdvoudige daarvan en met tien procent gegroeid", zegt Van Rij in Sven op 1. "Dat is echt een enorm probleem aan het worden."

Protectionisme neemt ondertussen toe, ook in de Verenigde Staten, waar het na de verkiezingen van 5 november mogelijk alleen maar erger wordt. Van Rij volgt de stembusgang met grote belangstelling. "Het IMF is een multilaterale organisatie en doet niet aan politieke uitspraken. Maar uiteraard, de uitslag, welke kant die ook opgaat, is heel belangrijk voor de multilaterale samenwerking."

'We gaan een spannende tijd in'

Wereldhandel wordt namelijk bedreigd door bijvoorbeeld importtarieven. Van Rij waarschuwt voor de gevolgen. "Het IMF en de Wereldbank zijn opgericht na de gebeurtenissen in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Er waren handelsoorlogen, tariefmuren werden opgetrokken en we beconcurreerden elkaar met wisselkoersen. We hebben gezien waar dat toe heeft geleid. Namelijk tot zware economische depressie."

Luister dit gesprek terug als podcast - Sven op 1

In het ergste geval kunnen deze omstandigheden zelfs als katalysator voor oorlog dienen, aldus de IMF-bewindvoerder. "Er zitten enorme risico's aan. Dat wordt wereldwijd ook onderkend. De economie is vrij goed hersteld van de coronapandemie en de energiecrisis, maar je ziet toch grote onzekerheden als het gaat om geopolitiek en handelspolitiek. We gaan een spannende tijd in."

Het IMF blijft in zijn rol en probeert landen te helpen met bijvoorbeeld leningen, zegt Van Rij. "Ook een belangrijke taak is capaciteitsopbouw. Je kan wel maatregelen nemen, maar als je niet de juiste mensen en ICT hebt, brengt je dat niet veel verder."

Premier

Van Rij werkt nu in Washington, maar werd enkele maanden geleden door PVV-leider Geert Wilders benaderd voor de functie van premier. Hij bedankte voor de eer. "Ik heb er goed over nagedacht. Ik heb mijn redenen gegeven, mijn tweede familie is het CDA." Ook schrijft Van Rij aan een boek.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie