Buitenland

'Een oorlog zonder burgerslachtoffers bestaat niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een oorlog zonder burgerslachtoffers bestaat niet'

Door onderzoek van NRC en de NOS werd bekend dat bij een Nederlandse luchtaanval in Irak in 2015, 70 burgerdoden zijn gevallen. Het leidde tot commotie in de Tweede Kamer, vanwege de informatievoorziening. De F16-vliegers geven liever openheid. "Een oorlog zonder burgerslachtoffers bestaat niet."

Dat vertelde een van de piloten die betrokken was bij de aanval. Volgens hem moet je realistisch zijn, maar druist het tegelijkertijd absoluut tegen zijn gevoel in. "Je ben daar om de Irakezen te helpen. Als je dan mensen raakt en jonge kinderen het leven ontneemt, dat doet wel iets met je. Het is een misselijkmakend gevoel."

Video niet beschikbaar

'Het is altijd een gok'

De Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven sprak de piloot. "Iedereen weet dat wanneer je een bom van 500 kilo op een gebouw komt, dat mensen om het leven komen. Het is altijd een gok. Je weet niet zeker of er niet een kind rondloopt."

Het is een risico dat de vliegers bereid moeten zijn te nemen in een oorlogssituatie. "Vliegers weten elke keer dat ze een boordkanon inzetten, dat er een kleine kans is dat onschuldigen worden geraakt."

Commotie in de Kamer

Ondanks dat leidde het voorval toch tot gekonkel in Den Haag, mede vanwege de informatievoorziening aan de Kamer terwijl de vliegers zelf liever openheid geven. Schoonhoven denkt dat de Tweede Kamer vaag is in de berichtgeving om "de samenleving te beschermen".

Volgens hem is dat ook te zien aan de manier waarop wordt gesproken over wat de luchtmacht in oorlogsgebied doet. Er wordt gesproken over aanvallen die zijn uitgevoerd en logistieke centra die zijn platgelegd. "Niet over mensen doden. Dat is wat Nederland heeft gedaan. Op grote schaal IS-strijders gedood. Dat is toch een te harde boodschap."

Silvan Schoonhoven over F-16 piloten, hun missies en over Ruinerwolde

Ster advertentie
Ster advertentie