Het prijskaartje van de oorlog: 'Ik vind het niet erg om offers te brengen'
- Nieuws
- Het prijskaartje van de oorlog: 'Ik vind het niet erg om offers te brengen'
De oorlog in Oekraïne heeft ook verstrekkende gevolgen voor de rest van Europa. Miljoenen mensen zijn op de vlucht in het hart van ons continent. Ook staat de hele Europese veiligheidsorde onder druk. Wat betekent deze oorlog voor de Europese Unie en welke veranderingen zien we na de eerste twee oorlogsmaanden ontstaan? Bureau Buitenland vraagt dit de komende weken aan schrijvers, denkers en anderen die kleur geven aan het debat.
De oorlog in Oekraïne en de slag om het Westen
Oorlog en Europa
De EU ziet sancties als haar grootste wapen. Die moeten Rusland economisch en politiek zwakker maken. Maar essayist en publicist Bas Heijne vraagt zich af hoe lang deze houding van solidariteit nog standhoudt. "Kijk naar Duitsland, waar in eerste instantie heel veel geld ging naar de defensie. Maar nu lijken de Duitsers terughoudend en verdeeld. Dat is precies waar Poetin op hoopt."
Aan de Westerse sancties hangt een flink prijskaartje, ziet Heijne. De economische afhankelijkheid van de EU speelt een belangrijke rol. De energieprijzen zijn behoorlijk gestegen. Echte offers brengen zal niet zonder slag of stoot gaan, benadrukt de publicist.
"We staan tegenover iemand die radicaal anders naar de inrichting van een samenleving kijkt, en die dat met harde hand wil afdwingen. En niet alleen in zijn eigen land." Volgens Heijne staat ook Nederland nu voor een belangrijke keuze. "Ik denk dat dit het moment is dat we moeten onderzoeken waar onze Westerse waarden voor staan. Ik vraag me af of dat besef hier echt is doorgedrongen.''
Zijn we als land bereid om grotere offers te brengen? Volgens Heijne moet die bereidheid gekweekt worden. ''Ik vind het niet erg om offers te brengen. En zeker niet als ik in een sfeer kom waar mensen mij overtuigen van de noodzakelijkheid daarvan. En mij ook kunnen inspireren om die offers te brengen. Het is dan belangrijk dat je ook solidair bent met mensen die dreigen buiten de boot te vallen. Maar daar heb je wel een politiek of een beweging voor nodig die inspirerend werkt.''
Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne
Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.
Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.